Vijeće sigurnosti UN-a
0

Bez ikakvog dogovora o Južnoj Osetiji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije uspjelo na sinoćnjem sastanku u New Yorku usvojiti rezoluciju o situaciji u Južnoj Osetiji.

Očekuje se da će članice Vijeća sigurnosti nastaviti konsultacije o tom pitanju, ali nije saopćeno kada će biti održan novi sastanak, javila je ruska agencija Itar-Tass.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je na sastanku da je Rusija prisutna na teritoriji Gruzije na potpuno legalan način i da tu izvodi mirovnu misiju u skladu s međunarodnim sporazumima.

"Naš glavni zadatak je očuvanje mira. Rusija je u historiji bila garant sigurnosti kavkaskih naroda i to će biti i ubuduće", rekao je sinoć Čurkin na otvorenom sastanku VS UN posvećenom situaciji u Južnoj Osetiji.

On je izrazio žaljenje što "predsjednik Gruzije na televiziji govori o svojim namjerama da nastavi s gruzijskim angažiranjem" u Južnoj Osetiji.

"Čuli smo i gruzijskog ministra Jakobašvilija kako je nedavno rekao da Rusija treba da se miješa kao pravi čuvar mira. Upravo to mi i radimo", dodao je Čurkin.

On je kazao i da Rusija neće dozvoliti da njeni građani pate, uključujući i ruske pripadnike mirovnih snaga koji održavaju mir u zoni konflikta u Južnoj Osetiji svih ovih godina i pritom rizikuju svoje živote.

Prema njegovim riječima, Gruzija je napadajući ruske mirovne snage flagrantno prekršila međunarodne zakone, a da su gruzijske akcije rezultirale žrtvama, uključujući ruske mirovnjake.

"Došli smo u situaciju da su gruzijske mirovne snage pucale na ruske mirovne snage, s kojim je trebalo da izvedu misiju održanja mira u regionu", rekao je Čurkin a prenijela ruska agencija.

Predstavnik Gruzije je na sjednici zatražio od Vijeća sigurnosti da zvanično pozove na prekid vatre u Južnoj Osetiji nakon što je optužio Rusiju da je izvršila invaziju na teritoriju Gruzije sa svojom vojskom potpomognutom avijacijom, prenijela je nemačka agencija DPA.

Ambasador Gruzije pri UN Irakli Alasanija je zatražio momentalno povlačenje ruskog vojnog osoblja i pregovore za prekid vatre. Američki ambasador u UN Zalmay Khalilzad je podržao zahtev Alasanija.

Sastanak je, međutim, završen bez takvog poziva Vijeća sigurnosti mada su pojedine članice zatražile takvu rezoluciju.

Bilo kakvo formalno saopćenje Vijeća sigurnosti, pod sadašnjim okolnostima, moraju podržati sve članice, što je nemoguće s obzirom na pravo veta koje ima Rusija, podsjetila je njemačka agencija.

Khalilzad je rekao da su ruski vojnici ušli na teritoriju Gruzije, bivše sovjetske republike, i zatražio momentalno povlačenje ruskih snaga i pregovore za okončanje neprijateljstava.

On je pozvao Rusiju da prekine s napadima i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije. Khalilzad je obje strane pozvao da budu uzdržane.

DPA navodi još da je Čurkin optužio gruzijsku vladu da provodi etničko čišćenje, što se odnosilo na Abhaziju.

Abhazija je, poput Južne Osetije, naseljena Rusima, a oba regiona su zatražila autonoman status od Gruzije, koja je to odbila, podsjetila je njemačka agencija.

Britanska agencija Reuters je prenijela da je Vijeće sigurnosti UN-a prošle noći, povodom novonastale krize, održao drugi hitan sastanak u posljednjih 12 sati i da je on završen bez ikakvog dogovora.