{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez dogovora svih muslimana zabranjuje se osnivanje halifata

A
26.9.2014. u 13:32
153
92
Bez dogovora svih muslimana zabranjuje se osnivanje halifata
153
Bez dogovora svih muslimana zabranjuje se osnivanje halifata
Islamski učenjaci iz zemalja diljem svijeta objavili su deklaraciju u kojoj je navedeno da nije dozvoljeno proglašavati halifat bez dogovora cijelog islamskog svijeta.
Naime, 126 islamskih učenjaka je objavilo deklaraciju u kojoj se obraćaju lideru terorističke organizacije IDIL Ebubekir al-Bagdadi.

“Bez saveza islamskih zemalja nije dozvoljeno proglašavanje halifata”, navodi se u deklaraciji.

Jordanski islamski učenjak Ali el-Halebi, jedan od potpisnika deklaracije, za AA je istakao da se u deklaraciji spominju osnovna prava među muslimanima kao i da je cilj deklaracije da militanti IDIL-a odustanu od svojih aktivnosti.

Deklaraciji je potpisalo 126 islamskih učenjaka iz Saudijske Arabije, Jordana, Palestine, Egipta, Tunisa, Iraka, Sudana, Jemena, Turske, Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Švedske, Bosne i Hercegovine, Italije, Belgije, Bugarske, Argentine, Kanade, Indije, Kine, Malezije, Indonezije i Nigerije.

U deklaraciji se navodi da je u islamu strogo zabranjeno ubijanje nevinih osoba koje nisu umiješane u sukobe.

"U islamu je zabranjeno ubijati nevine osobe, ambasadore i novinare. Također je zabranjeno loše se ophoditi prema pripadnicima kršćanske i drugih vjera dok je zabranjeno provoditi ropstvo koje je ukinuto sporazumom. Isto tako, islamska vjera zabranjuje prisilno uvođenje u vjeru kao i kršenje prava žena i djece. Na kraju, bez dogovora svih muslimana zabranjeno je proglašavanje halifata”, piše u deklaraciji.

Teroristička organizacija IDIL tokom prethodnih nekoliko mjeseci zauzela je nekoliko gradova u Iraku i Siriji gdje provodi nasilje, posebno protiv pripadnika manjinskih skupina.

Inače, IDIL je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija.

Islamski učenjaci smatraju da je takva odluka štetna za islam i za muslimane jer je, kako kažu, vrlo pogrešno povezivati riječ halifat sa ekstremnom grupom.

Pojam halifat (arapski: hilifa) potječe od arapske riječi halifa, što znači nasljednik. To je bio naslov koji je, nakon poslanika Muhameda, pripadao onim izabranim pripadnicima zajednice muslimana koji su stali na njezino čelo kao vjerski i svjetovni poglavari. Prema nazivu za poglavara nastao je i naziv za državnu zajednicu, piše Anadolu Agency. 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: