Klimatske promjene
0

Bez dogovora o ključnim stvarima na konferenciji u Barseloni

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izgledi da će se u Kopenhagenu sljedećeg mjeseca potpisati novi međunarodni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena su, po svemu sudeći, mali.

Naime, delegati iz skoro dvije stotine zemalja okupili su se prošle nedjelje u Barceloni, i pokušali da dogovore tekst sporazuma koji bi zamijenio Protokola iz Kyota iz 1997. godine, čija važnost ističe 2012.

Učesnici skupa, međutim, nisu uspjeli da se dogovore oko smanjenja emisija štetnih plinova i oko visine kompenzacije zemljama u razvoju, javio je BBC.

Iv de Ber, zvaničnik Ujedinjenih nacija koji je predsjedavao pregovorima, izjavio je da pravno obavezujući sporazum neće biti gotov ove godine, ali da bi u Kopenhagenu mogao biti postignut politički dogovor.

  • Ukoliko u Kopenhagenu budu jasno predočeni ciljevi bogatih zemalja, načini finansiranja i uloga zemalja u razvoju dobit ćemo jasnu političku sliku. Bit će nam potrebno još malo vremena da usaglasimo pravni jezik sporazuma. To ne može da se postigne preko noći. Potrebno je vrijeme, rekao je on.

Matt Mekgro, novinar naučne redakcije BBC-a koji je pratio zbivanja u Barceloni, isitče da bi eventualni politički sporazum više ličio na pismo o namjerama nego na dokument koji bi pravno obavezao zemlje da, recimo, smanje emisije štetnih plinova.

  • Postoji opasnost da bi neke zemlje dale obećanja, ali da ih ne bi ispunile, što bi upropastilo čitav proces. UN se nadaju da će biti usaglašen čvrst politički dogovor s jasnim ciljevima, jasnim izvorima finansiranja, obavezama i rokovima. Problem je u tome što je 2007. godine na Baliju usaglašen sličan dokument, prema kojem je pravno obavezujući sporazum trebalo da bude izrađen do kraja 2009. A sada kažu da je potrebno još godinu dana. To ne uliva veliko povjerenje u sistem, a zemlje u razvoju, i mnogi drugi, vjeruju da bogatim zemljama nedostaje politička volja da se sporazum postigne i da se stvari odlažu na njihovu štetu, kaže Mekgro.

On dodaje da učesnici skupa u Barceloni nisu uspjeli da razriješe postojeća neslaganja oko ključnih pitanja, kao što su smanjenja štetnih plinova koja bogate zemlje moraju da ostvare, ali i finansijska pomoć zemljama u razvoju da se lakše izbore s posljedicama klimatskih promjena.

Globalni samit o klimatskim promjenama održaće se od 7. do 18 decembra u Kopenhagenu, uz najavljeno učešće četrdesetak šefova država i vlada zemalja širom svijeta.