Singapur
0

Bez dogovora o klimatskim promjenama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svjetski lideri, okupljeni u Singapuru, rekli su da neće biti moguće postići sporazum o klimatskim promjenama uoči konferencije UN-a u Danskoj idućeg mjeseca.

Nakon dvodnevnoga Azijsko-pacifičkog samita, oni su obećali da će nastojati postići "ambiciozan rezultat" u Kopenhagenu, mada su odustali od postavljenog cilja da prepolove emisiju štetnih plinova do 2050. godine, kao što je to bilo iznijeto u nacrtu.

Dužnosnici kažu da lideri - uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i kineskoga Hua Jintaoa - sada vide samit u Kopenhagenu kao etapu, a ne konačni cilj u potrazi za globalnim sporazumom o smanjenju ispuštanja štetnih plinova.

Državnici su obećali da će se usmjeriti na novu strategiju razvoja, nakon najteže svjetske ekonomske krize za posljednjih nekoliko desetljeća, prenio je BBC u nedjelju.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj na kraju samita oni kažu: "Odlučno odbacujemo sve vrste protekcionizma i ponovno ističemo odlučnost da zadržimo otvorenost tržišta i uzdržimo se od podizanja novih barijera kada je riječ o investicijama ili trgovini robom i uslugama."

Lideri su se također dogovorili da zadrže stimulativne mjere sve dok ne dođe do potpunog oporavka.