|

Bez dogovora o klimatskim promjenama

Bez dogovora o klimatskim promjenama
0
F
FENA
15.11.2009. u 16:09
1
komentara
0

dijeljenja
Bez dogovora o klimatskim promjenama Foto: AP
Svjetski lideri, okupljeni u Singapuru, rekli su da neće biti moguće postići sporazum o klimatskim promjenama uoči konferencije UN-a u Danskoj idućeg mjeseca.
Nakon dvodnevnoga Azijsko-pacifičkog samita, oni su obećali da će nastojati postići "ambiciozan rezultat" u Kopenhagenu, mada su odustali od postavljenog cilja da prepolove emisiju štetnih plinova do 2050. godine, kao što je to bilo iznijeto u nacrtu.

Dužnosnici kažu da lideri - uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i kineskoga Hua Jintaoa - sada vide samit u Kopenhagenu kao etapu, a ne konačni cilj u potrazi za globalnim sporazumom o smanjenju ispuštanja štetnih plinova.

Državnici su obećali da će se usmjeriti na novu strategiju razvoja, nakon najteže svjetske ekonomske krize za posljednjih nekoliko desetljeća, prenio je BBC u nedjelju.

U zajedničkoj deklaraciji objavljenoj na kraju samita oni kažu: "Odlučno odbacujemo sve vrste protekcionizma i ponovno ističemo odlučnost da zadržimo otvorenost tržišta i uzdržimo se od podizanja novih barijera kada je riječ o investicijama ili trgovini robom i uslugama."

Lideri su se također dogovorili da zadrže stimulativne mjere sve dok ne dođe do potpunog oporavka.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...