Mračna prognoza
57

Bez dodatne pomoći Ukrajina će u martu ostati bez municije za protivzračnu odbranu

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rezerve municije protivzračne odbrane ukrajinske vojske se konstantno iscrpljuju, a ako u bliskoj budućnosti ne bude dopune, zalihe će nestati do marta, piše New York Times, pozivajući se na procjenu američkih zvaničnika.

Sagovornici lista upozoravaju da bez pomoći SAD-a kolaps na frontu je moguć već ove godine. Napominju da će proći još najmanje dva mjeseca prije nego što nedostatak pomoći bude imao širi utjecaj. Međutim, bez toga je, kažu, teško zamisliti kako Ukrajina može zadržati svoju poziciju na bojnom polju.

Zvaničnici i vojni analitičari kažu da će u ovoj situaciji Ukrajina imati poteškoća u pokretanju lokalnih kontranapada do marta, a do početka ljeta možda će joj biti teško da se odbrani od ruskih napada.

Međutim, Rusiji će također biti teško da brzo izgradi dovoljno kapaciteta za pokretanje velike ofanzive na istoku Ukrajine, kažu analitičari. Najvjerovatnije će ruske trupe napredovati "nespretno i nepovezano" s velikim gubicima.

U ovim uslovima, novi vrhovni komandant Aleksandar Sirski, piše New York Times, morat će da se suoči sa istim "mračnim kalkulacijama" i odluči kada zaštita teritorije neće dozvoliti napade na neprijatelja.