Karizma Baracka Obame
0

Beto O'Rourke objavio kandidaturu za američkog predsjednika 2020. godine

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Beto O'Rourke, bivši kongresmen koji je izgubio od Teda Cruza u utrci za teksaškog senatora 2018. godine, objavio je da će se kandidirati za američkog predsjednika na izborima 2020. godine.

Nakon ove objave četrdesetšestogodišnji O'Rourke otputovat će u Iowu, državu gdje će se održati prvi demokratski predizbori u februaru 2020. godine. O'Rourke je veliku medijsku pažnju pridobio kada se prošle godine suprotstavio republikancu Tedu Cruzu u vrlo konzervativnom Teksasu.

On je tada dobio veliku podršku birača. Iako naposljetku nije pobijedio, nadmašio je očekivanja jer je imao samo tri posto manje glasova od Cruza.

Uprkos njegovom porazu, O'Rourke se brzo pojavio kao glavni demokratski predsjednički kandidat. Ovog teksaškog demokratu često upoređuju s Barackom Obamom zbog njegove karizme i poruka nade.

"Ovo će biti pozitivna kampanja koja će nastojati izvući najbolje iz svakog od nas i koja će nastojati da ujedini ovu vrlo podijeljenu zemlju", kazao je O'Rourke.

O'Rourke obećao i da će putovati Sjedinjenim Američkim Državama i slušati one koje želi služiti. On poziva potencijalne pristaše na najveću masovnu kampanju koju je ova zemlja ikad vidjela.