Svijet
0

Betancourt iznenada posjetila Kolumbiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ingrid Betancourt, koja je provela više od šest godina kao talac kolumbijskih gerilaca, iznenada je doputovala u posjetu Kolumbiji, prvu otkad je u julu oslobođena iz zatočeništva.

Betancourt, porijeklom iz Francuske, bila je kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Kolumbiji 2002. kada su je tokom predizborne kampanje oteli pripadnici Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC), a otkad je oslobođena živi u Evropi, podsjeća BBC.

Najavljeno je da bi Betancourt u kolumbijskome glavnom gradu Bogoti trebalo da se sastane s kolumbijskim predsjednikom Alvarom Uribeom.

"Ovo je prva stanica njezine turneje po zemljama Latinske Amerike", navedeno je u saopćenju objavljenom na predsjedničkoj internetskoj stranici.

Ingrid Betancourt je spašena zajedno s trojicom Amerikanaca i 11 kolumbijskih vojnika koji su također bili zatočenici FARC-a u kolumbijskim prašumama.

FARC se od 1960-ih bori protiv vlasti i za uspostavu marksističke vlade u južnoameričkoj državi.

Pobunjenici drže stotine talaca po logorima u džungli. Za neke od njih traže otkupninu, dok im drugi služe za razmjenu za zatvorene pobunjenike.