Nagrada za ljudska prava
0

Betancourt i Tsvangirai kandidati za nagradu Saharov

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivša taokinja Ingrid Betancourt i opozicijski vođa u Zimbabveu Morgan Tsvangirai nalaze se među osam ovogodišnjih kandidata za evropsku nagradu Saharov za ljudska prava, stoji na web stranici Evropskog parlamenta.

Iako su nominacije za tu nagradu bile poznate prošle sedmice, službeno su objavljene u utorak.

Kolumbijka francuskog porijekla Ingrid Betancourt, koju su gerilci FARC-a držali zatočenu od 2002. u kolumbijskoj prašumi, oslobođena je u julu ove godine.

Po nominaciji, Betancourt je neprekidno govorila o snagama terorizma i njihovim "razarajućim učincima na obične, nedužne ljude i u Kolumbiji i širom svijeta".

U nominaciji za Tsvangiraia kaže se: "Godinama se Tsvangirai borio za demokraciju, slobodu govora i vladavinu prava u Zimbabveu. I uz ogroman osobni rizik vodio je glavnu oporbenu stranku i hrabro izdržao pokušaje atentata i politički motivirana uhićenja".

Na popisu nominiranih nalaze se i duhovni tibetanski vođa Dalaj-lama, koji je širio "poruku mira, nenasilja i međuvjerskog razumijevanja", potom Evropski centar za prava Roma za svoju kampanju protiv rasizma, kineski aktivist za građanska prava, zaštitu okoliša i borbu protiv AIDS-a Hu Jia, bivši bjeloruski predsjednički kandidat Aleksander Kozulin, Abbot Apollinaire Malu Malu iz Konga i Mihail Ivanovič Trepaškin, ruski pravnik i demokratski aktivist, prenijela je Hina.

Kandidate mora podupirati politička skupina ili najmanje 40 pojedinačnih članova EP-a. Tri će izabrati vanjskopolitički odbor, a pobjednik će biti objavljen do kraja godine.