Oslobođenje od ropstva
75

Beskvasni hljeb i gorko bilje: Jevreji širom svijeta večeras obilježavaju Pesah

B. H.
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Pesah je jedan od najvažnijih jevrejskih blagdana, u spomen na oslobođenje Izraelaca iz ropstva u starom Egiptu. Blagdan počinje 15. dana hebrejskog mjeseca nisana, koji obično pada u martu ili aprilu. Ove godine Pasha počinje večeras, a završava 13. aprila navečer.

Praznik Pesah slavi se osam dana, tokom kojih se jevrejske porodice diljem svijeta okupljaju kako bi prepričale priču o izlasku iz Egipta. Prve dvije noći Pesaha su najvažnije i poznate su kao Seder noći. Seder znači "red" i odnosi se na obredni obrok koji se održava ove noći.

Seder je vrijeme kada se porodica i prijatelji okupe i ispričaju priču o oslobađanju Izraelaca iz ropstva. Priča je ispričana pomoću posebne knjige koja se zove Hagada, što na hebrejskom znači "pričanje". Hagada sadrži molitve, pjesme i čitanja koja prepričavaju priču o Izlasku i tradiciju Sedera.

Seder je ispunjen simbolima i ritualima koji pomažu ispričati priču o Izlasku. Na primjer, tokom Sedera, sudionici jedu matzu, ili beskvasni hljeb, kako bi se prikazala žurba s kojom su Izraelci napustili Egipat. Jedu i gorko bilje, poput hrena, koje simbolizira gorčinu ropstva. Seder tanjir sadrži i drugu simboličnu hranu, uključujući pečenu koljenicu, jaje i povrće.

Jedan od najvažnijih dijelova Sedera su Četiri pitanja, koja tradicionalno recitira najmlađa osoba za stolom. Četiri pitanja postavljaju pitanje zašto je ova noć drugačija od svih ostalih noći i služe kao podsjetnik na važnost praznika Pashe.

Praznik Pashe označava je i nekoliko ograničenja u prehrani. Tokom blagdana Jevreji ne smiju jesti nikakav hljeb ili druge proizvode koji sadrže kvasac. Umjesto toga jedu matzu i drugu beskvasnu hranu. Ovo je ograničenje podsjetnik na užurbani odlazak Izraelaca iz Egipta, tokom kojeg nisu imali vremena čekati da im hljeb naraste.

Pesah je praznik koji se slavi hiljadama godina, a i danas je važan dio jevrejske tradicije. Pesah je vrijeme kada se Jevreji prisjećaju borbe svojih predaka slaveći slobodu i oslobođenje za koje su se borili.