Podijeljena mišljenja
20

Beskućnici u Oregonu imaju pravo tužiti svakoga za 1.000 dolara ko im kaže da se pomaknu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Beskućnici u Oregonu mogli bi dobiti pravo tužiti svakoga tko ih pokuša preseliti za 1000 dolara (1.700 KM) prema zakonu koji se razmatra u ovoj američkoj saveznoj državi.

Demokrati, koji imaju većinu u Zastupničkom domu savezne države, izradili su prijedlog zakona kojim bi se dekriminalizirali šatorski gradovi koji su postavljeni na javnim površinama.

Zakon bi omogućio ljudima bez smještaja da ostanu "bez diskriminacije i vremenskih ograničenja".

"Mnoge osobe u Oregonu iskusile su beskućništvo kao rezultat ekonomskih poteškoća, nedostatka sigurnog i pristupačnog smještaja, nemogućnosti dobivanja plaćenog posla i raspadajućeg sistema socijalne sigurnosti", stoji u objavi zastupnika Demokratske stranke.

To je najnoviji dio kontroverznog progresivnog zakona u Oregonu, koji su kritičari nazvali "najwoke" američkom državom .

Godine 2021. Oregon je dekriminalizirao posjedovanje malih količina heroina, kokaina, kristalnog meta i drugih kontroliranih droga za ličnu upotrebu.

Zakon o pravu na odmor

Poznat kao "Zakon o pravu na odmor", najnoviji prijedlog zakona definira uznemiravanje kao "svjesno i namjerno ponašanje usmjereno prema osobi koja je beskućnik koje bi razumna osoba smatrala ozbiljno uznemiravajućim, mučnim ili terorizirajućim".

Kritičari su istakli da ne postoje uzajamne sankcije koje štite stanovnike od uznemiravanja u vrijeme kada je kriminal skočio u većim gradovima, uključujući Portland.

Mjera je izazvala lokalno protivljenje, a kritičari kažu da je sve veći broj kampova za beskućnike neke stanovnike otjerao iz države. Mnogi su izrazili svoj bijes u javnim reakcijama na prijedlog.

"Moramo prestati omogućavati beskućnicima i oduzimati im ponos da se sami snađu. Također samo privlači više beskućnika u naš grad", napisala je stanovnica Gretchen Blyss.

U svom odgovoru, Jeffrey Bennett upozorio je da će prijedlog zakona pokrenuti val građanskih tužbi protiv građana i vlasnika imovine koji poštuju zakon, dok će advokatima pružiti široke mogućnosti za skupljanje velikih naknada na javni trošak.