Svijet
0

Bernd Muetzelburg postao izaslanik za Afganistan i Pakistan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak da je otvorila, poput Sjedinjenih Država i Velike Britanije, mjesto izaslanika za Afganistan i Pakistan, te na tu dužnost imenovala aktuelnog ambasadora iz New Delhija Bernda Muetzelburga.

Muetzelburg će biti "sugovornik visokog nivoa za međunarodnu zajednicu", navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, naglasivši da ovo imenovanje znači "intenziviranje diplomatskih obaveza Njemačke prema Afganistanu i Pakistanu".

Prije Berlina, šefovi diplomatija Washingtona i Londona nedavno su najavili da su postavili izaslanike na iste funkcije.

U SAD-u, američka državna tajnica imenovala je na tu dužnost bivšeg ambasadora pri Ujedinjenim narodima Richarda Holbrooka, koji je ovoga vikenda otputovao na prvu turneju u Kabul i Islamabad.

U Velikoj Britaniji imenovan je Sherard Cowper-Coles, donedavno ambasador u Kabulu, imenovan za izaslanika za Afganistan i Pakistan.

Njemačka je u oktobru izglasala produženje do decembra 2009. svojih snaga u Afganistanu, bez obzira na pojačane napade na vojnike i veoma negativno javno mnijenje.