{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bernard Kouchner u Libanu

F
25.8.2008. u 14:30
0
0
Bernard Kouchner u Libanu
0
Bernard Kouchner u Libanu
Foto: AP
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner, koji se nalazi u Bejrutu prije posjete Damasku, izrazio je u ponedjeljak želju da vidi kako se smiruje klima u kojoj se u Libanu pripremaju opći izbori za juni 2009.
Posljednji izbori održani 2005. godine doveli su u parlament većinu antisirijskih poslanika, prvi put nakon 30 godina, po odlasku sirijskih trupa iz Libana.

Naredni izbori "se pripremaju u klimi za koju se nadam da će se smiriti, jer su protivnici vrlo jaki i još vrlo opasni u Libanu", izjavio je Kouchner za radio France Inter.

"Sada u Tripoliju ima vjerskih, šiitsko-sunitskih sukoba", naglasio je on.

Njegova posjeta Damasku prva je posjeta nekog člana francuske vlade otkako su zamrznuti kontakti na visokom nivou sa Sirijom, o čemu je odlučio bivši francuski predsjednik Jacques Chirac poslije ubistva bivšeg libanskog premijera Rafica Haririja u februaru 2005.

Na Siriju se upiralo prstom u vezi s ovim ubistvom, iako je ona demantirala svoju umiješanost.

Sirija i Liban su 13. augusta odučili da uspostave diplomatske odnose i prvi put razmijene ambasadore.

Odgovarajući na pitanje francuskog radija, Kouchner je također izjavio da vojna strategija u Afganistanu nije dovoljna, već kako je neophodno da odgovornost na terenu preuzmu Afganistanci.

"Vojna strategija, koja je bila neophodna u prvo vrijeme, nije više dovoljna", rekao je Kouchner te dodao kako je potrebna "afganizacija", odnosno da se što brže prenesu odgovornosti, sve odgovornosti na Afganistance".

Kouchner, kao i ministar odbrane Herve Morin, odgovaraće u utorak pred parlamentarnom komisijom povodom pogibije deset francuskih vojnika u Afganistanu prije sedmice dana, dok će pitanje francuskoga vojnog prisustva u toj zemlji biti razmatrano na sjednici Narodne skupštine 22. septembra.

Francuski šef diplomatije saopćio je uz ostalo da Evropska unija ne predviđa sankcije protiv Moskve zbog trupa u Gruziji, jer je s povlačenjem njihovoga najvećeg dijela "izbjegnuto najgore".

"Izbjegli smo najgore tako što smo postigli prekid vatre i povlačenje ogromnog dijela ruskih trupa" iz Gruzije, rekao je Kochner radiju France Inter odgovarajući na pitanja iz Bejruta, gde se nalazi u zvaničnoj poseti.

Francuska, koja predsjedava EU-om, sazvala je samit u Vijeću Evrope narednog ponedjeljka povodom situacije u Gruziji.

"Potrebno je riješiti stvari političkim sredstvima, za što treba vremena, jer je potres bio veliki", rekao je Kouchner.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: