Svijet
0

Bern: Švicarska narodna stranka prešla u opoziciju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Švicarska narodna stranka (SVP) povukla se u četvrtak iz konfederalne vlade, te je odlučila izaći iz dosadašnje koalicije i pridružiti se opoziciji, nakon što kontroverzni član SVP-a Christoph Blocher jučer nije uspio osigurati većinu u parlamentu što mu je trebalo omogućiti ponovni ulazak u novu vladu, izvijestile su agencije.

Nezavisni analitičari ocijenili su da je zemlja zbog tih događaja u najtežoj političkoj krizi u zadnjih nekoliko godina. Ekstremno desni SVP u četvrtak je najavio svoj prijelaz u opozicione redove, te izvijestio kako je dvoje njihovih članova, koji su ipak prihvatili mjesta u novom kabinetu, sada "bez stranke", prenio je dpa.

U oštrom govoru održanom pred članovima parlamenta, Blocher je najavio raskol u stranci, dodajući kako se ne namjerava povući iz politike, već samo iz vlade, izvijestio je Reuters.

Nakon dva kruga glasanja, za Blochera je u srijedu glasalo 115 od ukupno 246 zastupnika. Stranka je u oktobru na izborima osvojila najviše glasova - 29 posto, no to nije bilo dovoljno za formiranje vlade.

Konfederalna skupština u srijedu je izabrala šest, od sedam članova konfederalne vlade, a umjesto Blochera kandidirana je njegova kolegica iz SVP-a Eveline Widmer-Schlumpf koja je u četvrtak ujutro objavila kako kandidaturu namjerava prihvatiti.

Na nju je istodobno vršen pritisak iz stranačkih redova - od nje se, naime tražilo da odbije kandidaturu kako bi se dala priliku Blocheru da se pokuša kandidirati u eventualnom trećem krugu.

Osim Widmer-Schlumpfove, parlamentarci su mjesto u vladi potvrdili za još jednog, sada već bivšeg, kandidata iz SVP-a, ministra obrane Samuela Schmida, izvijestio je France presse.

Predsjednik SVP-a Caspar Baader odmah je izvijestio parlament kako njegova stranka prelazi u opoziciju te da se Widmer-Schlumpfova i Schmid više ne smatraju njezinim članovima, prenijela je Hina.

"Napuštam vladu, ali ne i politiku, i sretno vam", ironično je poručio svojim kolegama Blocher koji je već petnaest godina, koliko je u srcu švicarskog političkog života, poznat po svojim ksenofobičnim stajalištima prema imigrantima i njihovim pravima te po ekstremnim stajalištima prema podnositeljima zahtjeva za azil.