Svijet
0

Berlusconijeva supruga: Italiju treba podijeliti

FENA
Supruga talijanskog premijera Silvija Berlusconija pridružila se sve jačim pozivima za podjelu Italije, piše u subotu Daily Telegraph, te naglasila u intervjuu La Stampi da Italija nikada nije bila ujedinjena zemlja i da "nikada nije dovoljno sazrela da bi to postala".

Veronika Lario inače rijetko daje politički izjave, mada je vlasnik uticajnog lista Il Foglio.

Izgledi da se Italija podijeli su se značajno pojačali posljednjih sedmica otkad je secesionistička stranka Sjeverna liga ostvarila uspjeh na općim izborima, konstatira Telegraph.

Njezin temperamentni čelnik Umberto Bossi više puta je zaprijetio da će se "prihvatiti oružja" protiv "korumpiranih" političara u Rimu, koji bogatstvo ostvareno na sjeveru zemlje dolivaju u siromašni jug.

Premijer Berlusconi, kome će biti teško da održi većinu u parlamentu bez podrške Sjeverne lige, vjerovatno će postaviti Bossija na mjesto ministra u svojoj vladi.

On bi također mogao imenovati drugog čovjeka Lige Roberta Calderolija na mjesto potpredsjednika vlade, spekulira Telegrapf; Calderoli je inače poznat po izjavama da bi ilegalne imigrante trebalo upucati u čamcima (kojima dolaze u Italiju), kao i da bi trebalo uvesti državni dan jedenja svinjetine kao odgovor na širenje islama.