Svijet
0

Berlusconijev list kažnjen zbog povijesnog revizionizma

FENA
Talijanski Vrhovni sud osudio je list Giornale u vlasništvu Paola Berlusconija, brata bivšeg premijera Silvija Berlusconija, za revizionizam događaja iz Drugoga svjetskog rata, objavili su u srijedu talijanski mediji.

List obitelji Berlusconi morat će platiti obeštećenje od 45 hiljada eura vođi skupine partizana Rosariju Bentivegni koji su s podmetnutnim eksplozivom ubili 33 njemačka vojnika u središtu Rima 1944., nakon čega su Nijemci za odmazdu strijeljali 335 civila kod Ardeatinskih jama. Tom odmazdom zapovijedao je Erich Priebke, koji je osuđen na doživotni zatvor i nalazi se u Rimu u kućnom pritvoru.

List Giornale je 1996. godine s više tekstova pokrenuo pravu kampanju protiv partizana i napada na njemačke vojnike u rimskoj ulici Rasella. Člancima se htjela baciti odgovornost za smrt 335 civila na partizansku skupinu koju je vodio Rosario Bentivegna; jer da nije bilo tog napada na Nijemce, ne bi bilo odmazde, a znalo se da će odmazde biti jer takvi su bili zakoni njemačkog okupatora, pisao je Gironale.

Vrhovni sud je presudio da je napad partizana na skupinu vojnika bataljuna "SS Bozen" bio "legitimni ratni čin protiv okupacijske strane vojske i usmjeren jedino na napad na vojnike". Dakle, to nije bio napad na Nijemce, nenaoružane osobe, kako je to htio prikazati Berlusconijev list, već je to bio napad na "naoružane vojnike, koji su imali između 23 i 43 godine, s pištoljima i ručnim granatama", navodi se u obrazloženju presude.

List Giornale je pisao da su to bile "stare i nenaoružane osobe". List je također pisao da je brigada "Bozen" bila sastavljena od talijanskih građana njemačke nacionalnosti. Vrhovni sud je, međutim, zaključio da su to bili njemački građani jer su optirali za njemačko državljanstvo i kao takvi bili u njemačkoj vojsci.

Giornale je partizana Bentivegnu gotovo htio izjednačiti s ratnim zločincem Pribkeom.

Bentivegna je, prenosi Hina, pozdravio odluku suda.