Bahatost na djelu
0

Berlusconi urednicima: 'Promijenite posao!'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi poručio je šefovima najvećih novina u zemlji da "promijene posao", prenijeli su u srijedu talijanski mediji.

Sukob Berlusconija i novinara izbio je zbog namjere vlade da podigne cijenu televizijskih programa koji se plaćaju.

Paket gospodarskih mjera što je donesen prošle sedmice predviđa povećanje poreza na dodanu vrijednost s 10 na 20 posto na televizijske mreže koje koje gledateljima naplaćuju gledanje svojih programa.

To je izazvalo proteste, prije svega jer povećanje poreza najviše pogađa Berlusconijeve konkurente među privatnim televizijskim mrežama. Najveća žrtva povećanja je Rupert Murdoch i njegova satelitska mreža Sky, prenijela je Hina.

Berlusconi se zbog toga ponovno našao na meti kritika zbog svoje dvostruke uloge predsjednika vlade na jednoj i vlasnika najveće talijanske medijske grupacije na drugoj strani.

U prošlosti se događalo da slične izjave Berlusconija zaista izazovu otpuštanje kritiziranih novinara. Najspektakularniji takav slučaj dogodio se 2002., kad je na javnoj televiziji obustavljeno emitiranje političke emisije u međuvremenu preminulog novinara Enza Biagija.