Britanska štampa
0

Berlusconi u ofanzivi

FENA
Londonski dnevnici The Guardian i Financial Times izvjestili su da je italijanski premijer Silvio Berlusconi objavio rat evropskim medijima povodom izvještavanja o njegovim seks skandalima, dok The Times piše da se njegov razdor s Katoličkom crkvom u Italiji produbljuje.

Berlusconi je naložio svom advokatu da traži odštetu od milion eura od talijanske novinske grupe L'Espresso, čiji je glavni list La Rapubblica, pokrenuo kampanju traženja odgovora na premijerovo prijateljstvo s 18-godišnjom manekenkom i nekoliko prostitutki.

Detalji o Berslusconijevoj kontraofanzivi objavljeni su u trenutku kada je njegov odnos s Katoličkom crkvom dodatno pogoršan - Vatikan je naime objavio, uz veoma kratko vremensko upozorenje, da je Berlusconijeva večera s jednim visokim dužnosnikom Svete Stolice otkazana.

Do ovoga je došlo nakon što je list Berlusconijeva brata Paola – Il Giornale – pokrenuo napad bez presedana na list talijanskih biskupa Avvenire, optuživši ga za "moralističku kampanju" uperenu protiv njega i istovremeno optuživši urednika ovog lista za teroriziranje supruge svoga homoseksualnog ljubavnika.

Berlusconijevi saradnici su alarmirani padom podrške među vjernicima i on ne može dopustiti dramatično pogoršanje odnosa s Vatikanom, konstatira Times u subotu.

Berlusconi tvrdi da je La Repubblica pokrenula nedopustivu kampanju koja je "nanijela sramotu Italiji, jer su svi strani listovi ponovili ove navode kao da su stvarni", dok opozicijske stranke i sindikat novinara kažu da je riječ o "prijetnjama i zastrašivanju bez presedana u jednome demokratskom društvu".