{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berlusconi u nemilosti zbog atraktivnih gošći

F
29.6.2009. u 09:45
0
1
Berlusconi u nemilosti zbog atraktivnih gošći
0
Berlusconi u nemilosti zbog atraktivnih gošći
Foto: AP
Skoro svi londonski listovi i u nedjelju su se bavili nastavkom skandala oko talijanskog premijera Silvija Berslusconija, a Sunday Times piše da skandal oko plaćanja atraktivnih žena da budu gošće na njegovim zabavama ne popušta, već da se pojavljuju novi eksplicitni i veoma kompromitirajući dokazi o njegovoj ličnoj umiješanosti.
Nova otkrića predstavljaju, iako on to demantira, sve veću neprijatnost za Berlusconija dok se priprema za samit G-8 8. i 9. jula. Neki od njegovih najbližih saradnika su počeli da se distanciraju od njega, a Katolička crkva upućuje sve oštrije prijekore.

Iako Berlusconijev politički opstanak na čelu Italije još ne dolazi u pitanje, njegov međunarodni ugled je uzdrman. Teško je zamisliti Baracka Obamu kako dopušta Berlusconiju da ga srdačno grli, a još je manje izgleda da će ijedan svjetski lider prihvatiti njegov poziv da ga posjeti u sada neslavnoj vili na Sardiniji, zaključuje Sunday Times.

Sunday Telegraph, s druge strane, piše o nacionalnom paradoksu koji Berlusconi predstavlja – što je više kritiziran u inozemtvu, to ga Talijani više brane.

Moral Talijana se izgleda razlikuje od morala stranaca, primjećuje Telegraph, i čini se da su oni popustljiviji prema ljudskim strastima; štaviše, Berlusconijevi grijesi čine ga tim više "jednim od nas", dijelom svetoga talijanskog pojma popoli - naroda.

Berlusconiju ide u prilog i to što talijanski birači prosto ne vide koga bi drugog izabrali na njegov položaj – niko od već poznatih "sivih političara" ne uživa popularnost – i dosta im je moralistički nastrojenih sjevernih Evropljana koji im prijete prstom, zaključuje Sunday Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: