Svijet
0

Berlusconi u Libiji otvorio radove na izgradnji autoputa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski premijer Silvio Berlusconi, tokom kratke posjete Libiji u nedjelju, otvorio je radove na prvoj dionici novoga modernog autoputa duž libijske obale koji će biti finansiran iz poreza na profit talijanske državne naftne kompanije ENI.

Autoput dužine 2.000 kilometara povezivat će Tunis i Egipat, zemlje na zapadnoj, odnosno istočnoj granici Libije.

Povodom početka radova održana je svečanost na bini postavljenoj ispred velike zajedničke fotografije Berlusconija i libijskog predsjednika Moamara Gadafija, javio je BBC.

Fotografija je snimljena prošle godine i na njoj se Berlusconi rukuje s Gadafijem nakon potpisivanja ugovora o prijateljskim odnosima dviju zemalja i o rješavanju svih historijskih sporova naslijeđenih iz vremena talijanske kolonijalne vlasti u Libiji.

Tom prilikom je održan i aeromiting pripadnika talijanskog zrakoplovstva, čiji su avioni ispuštali zeleni trag, što je libijska državna boja, pozdravljajući tako bivšu talijansku koloniju u sjevernoj Africi.

U Libiji se ove sedmice obilježava i 40 godina od vojnog udara kojim je Gadafi došao na vlast (1969), da bi postao šef države s najdužim stažom na položaju i u Africi, kao i u arapskim zemljama.