Odšteta
0

Berlusconi traži milion eura zbog klevete

FENA
Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi traži milion eura odštete od La Repubblice, ocijenivši "klevetničkim" deset pitanja o njegovom, privatnom životu koja se svakodnevno objavljuju, objavio je u petak ovaj ljevičarski list.

"Prvi put u povijesti informacija u Italiji pitanja koja su postavile neke novine nalaze se pred sudom", objavio je dnevni list, prenosi AFP.

Tužba koju je 24. augusta predao rimskom sudu Silvio Berlusconi odnosi se na pitanja što ih La Repubblica objavljuje svaki dan, već nekoliko mjeseci, povodom skandala koji se odnose na privatni život Cavalierea.

Novine traže od šefa vlade da se izjasni o svojim odnosima s mladom Noemi Letizijom, o broju susreta s mladom djevojkom i mjestu na kojem se sastajali.

Novine žele znati da li je Silvio Berlusconi znao kakvu profesiju imaju mlade žene koje je pozvao u svoju rimsku rezidenciju, među kojim je bila escort djevojka Patrizia D'Addario. Novine traže od njega potvrdu da njegova "posjećivanja nisu kompromitirala" dobro odvijanje državnih poslova".

Priznavši da nije "svetac", šef vlade je u više navrata demantirao da posjećuje maloljetnice, kako ga je optužila supruga, i da ne zna ništa o mladim ženama koje je pozvao u svoju rezidenciju.

Pitanja La Repubblice su "klevetnička jer je čitalac naveden da pomisli kako formulacije nisu pitanja nego potvrde", navodi se u tužbi na koju se poziva dnevni list.

Berlusconi tvrdi da se zahtjev za odštetu odnosi na infomaciju koju je La Repubblica objavila 6. augusta u dijelovima članka što ga je objavio francuski sedmičnik Le Nouvel Observateur, a odnose se na hipotezu o infiltraciji ruske mafije u vrh talijanske države, povodom istrage o korupciji jednog preduzimača povezanog s Patriziom D'Addario.

Objavljivanje fotografija s proslave u Berlusconijevoj vili na Sardiniji, na kojim se vide obnažene žene, već je izazvao ljutnju Silvija Berlusconija i on je najavio tužbu protiv španskog dnevnog lista El Pais.