Svijet
0

Berlusconi se vraća na političku scenu: Spreman sam pomoći Forza Italiji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši premijer Italije Silvio Berlusconi pozdravio je oslobađajuću presudu suda i kazao je kako se planira vratiti na političku scenu.

Italijanski sud odbio je žalbu da se preinači njegova oslobađajuća presuda odbačena zbog optužbi za seksualno odnos sa maloljetnom prostitutkom i zloupotrebu položaja da to sakrije.

Sedamdesetosmogdišnji Berlusconi kazao je kako je ovo lijep dan za politiku, pravdu i pravo.

"Vraćam se na scenu s Forza Italiom", kazao je.

Trostruki premijer Italije ostao je upleten u nekoliko pravnih bitaka te mu je zabranjeno kandidovanje prema Severino zakonu koji sprječava sve službenike koji su osuđeni na više od dvije godine zatvora da se kandidiraju. No, njegove pristalice su promijenili zakon 2012. godine.

Berlusconi je istakao kako je spreman za veliki povratak na političku scenu. Proteklih nekoliko mjeseci radio je društveno koristan rad sedmično i bio pod nadzorom suda, no tome je došao kraj. I najsramotniji slučaj u kojem se sumnjiči da je spavao sa maloljetnom prostitutkom je odbačen zauvijek.

Spreman je i želi, kako je rekao, pomoći stranci Forza Italia da prevlada unutarnje neslaganje i pojasni jednom zauvijek dvosmisleni odnos s premijerom Matteom Renzijem.

"Konačno istina. Bio sam siguran da će razumjeti moje razloge. No, ostaje žaljenje za problemom koji je uzrokovao štetu ne samo meni već i svim Italijanima", rekao je Berlusconi nakon izrečene presude.