Italija
0

Berlusconi proslavlja Uskrs sa stanovnicima Aquile

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef talijanske vlade Silvio Berlusconi prisustvovao je u nedjelju u Aquili uskršnjoj misi, slaveći s preživjelima potresa u kome je 6. aprila poginulo blizu 300 ljudi.

Dolazeći na trg, Berlusconi je rekao za oko 24.000 osoba, koje su ostale bez krova nad glavom, da će njegova vlada učiniti sve da "što je prije moguće napuste šatore", te zahvalio spasilačkim ekipama na dobro obavljenom poslu.

Misu na otvorenom služio je nadbiskup Aquile Giuseppe Molinari, a odvijala se u vojnoj školi, jednoj od rijetkih zgrada koja nije srušena u potresu, gdje je u petak održana nacionalna sahrana žrtava.

"Sigurni smo da ćete poštovati obaveze koje ste preuzeli prema preživjelima zemljotresa", rekao je nadbiskup tokom mise obraćajući se Berlusconiju, koji je praktično svakodnevno dolazio u Aquilu.

Nadbiskup je također zahvalio spasilačkim ekipama koje su došle iz cijele Italije, pozivajući stanovnike regije da pređu sa "smrti na život".

Berlusconi se potom obratio beskućnicima nakon ceremonije i rekao: "Dolazit ću ovdje svaki put kada to bude potrebno čak i svaki dan ako treba".

Iz Vaticana je i papa Benedikt XVI uputio preživjelima svoje iskrene želje za Uskrs, pozivajući ih da "sagrade budućnost u kojoj će imati mjesta za nadu".

Posljednji bilans žrtava potresa je 294 mrtvih i 1.170 povrijeđenih.