Rezultat neizvjestan do kraja
0

Berlusconi preživio glasanje u parlamentu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zastupnici Donjeg doma talijanskog parlamenta izglasali su u petak povjerenje vladi premijera Silvija Berlusconija, prenijele su agencije.

Vlada desnog centra dobila je u petak 316 glasova, odnosno sedam više od većine potrebne za prolaz, a protiv je glasovao 301 zastupnik.

Rezultat je bio neizvjestan do zadnje minute, jer da je izgubio povjerenje premijer bi morao podnijeti ostavku, piše Reuters.

Berlusconi je sam zatražio glasanje kako bi dokazao čvrstinu svoje koalicije u utorak kada parlament nije usvojio završni račun budžeta, što se inače rutinski prihvaća.

Bez prihvaćanja bilansa prošlogodišnjih troškova ne mogu se donositi idući budžeti niti mjere za oporavak posrnule talijanske ekononije koje je Berlusconi obećao donijeti najkasnije sredinom oktobra, piše agencija AFP.

Premijerom, kojega opozicija i predsjednik Republike pozivaju da konačno krene u ekonomski spas zemlje umjesto što se bavi unutarkoalicijskim svađama, nezadovoljni su i u njegovoj stranci zbog njegovih seksualnih afera i optužbi za korupciju čime je narušio ugled Italiji.

No odlučili su ga podržati kako ne bi morali na prijevremene izbore, ističu analitičari.

Takvo je stajalište najbolje pokazao koalicijski zastupnik Francesco Nucara kada je rekao da je došao glasati kako bi spasio vladu za dobrobit zemlje, no nezadovoljan je načinom na koji premijer vodi Italiju.

"U vladu ste doveli neke ljude koji ne bi mogli biti ni golmani u nekoj od vaših firmi", rekao je Nucara prije glasanja.

Premijerova vlast vrvi skandalima, ekonomska zemlja stagnira i pod velikim je pritiskom finansijskih tržišta.

Oko 20 stručnjaka koje je Reuters anketirao u četvrtak kazali su da je Italija već u recesiji i neće imati rast u 2012. te neće ispuniti ciljeve smanjenja fiskalnog deficita.

To su već jasno poručile i agencije za kreditni rejting, Moody, Standard & Poor's i Fitch koje su Italiji zadnjih sedmica smanjile ocjenu.