Usluge Cosa Nostre
13

Berlusconi plaćao sicilijanskoj mafiji da bi se zaštitio od otmice

FENA
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi platio je velike sume novca sicilijanskoj mafiji da bi zaštitio sebe i svoju porodicu od otmice sredinom 1970-ih, saopćeno je iz najvišeg italijanskog žalbenog suda u utorak.

Zaštita Cosa Nostre "nije bila besplatna" i Berlusconi je bio žrtva iznude novca, stoji su saopćenju suda.

"Berlusconi je davao sumnjive količine novca mafiji", stoji u dokumentu suda, kojim se objašnjava odluku poništenja suđenja Marcellu Dell'Utri, Sicilijancu koji je radio za Berlusconija u tom periodu.

U 1970-im italijanske kriminalne organizacije su rutinski otimale bogate osobe ili njihovu djecu, najčešće na bogatom sjeveru države, i tražile otkupninu.

Najozloglašeniji primjer je otmica Johna Paula Gettyja III, unuka naftnog magnata Johna Paula Gettyja starijeg, kojeg je mafija Calabrian kidnapirala 1973. godine u centru Rima i držala ga pet mjeseci.

Gettyju su odsjekli jedno uhu i poslali ga italijanskim novinama kako bi prisilili porodicu da plati otkupninu.

Vittorio Mangano, sicilijanski mafijaš kasnije osuđen za ubistvo, živio je u Berlusconijevom domu u blizini Milana sredinom 1970-ih. Navodno je pazio na konje. U to vrijeme je Berlusconi živio s prvom ženom i njihovom dvoje djece.

Berlusconi je 2008. godine rekao da se Mangano "savršeno ponašao. Živio je s nama i pratio je moju djecu u školu".

Mangano je prirodnom smrću umro 2000., podsjeća Reuters.

Tužilac iz Palerma Paolo Borsellino je opisao Mangana kao ključnu figuru poslovnih interesa Cosa Nostre na sjeveru Italije, u jednom od posljednjih intervjua koje je dao prije nego što ga je mafija ubila 1992. godine.

Iako se Berlusconi spominje u presudi, nije bio umiješan u slučaj.

Berlusconi je zbog seksualnih i korupcijskih skandala morao dati ostavku na funkciji premijera prošlog novembra i zamijenjen je tehnokratom Mariom Montijem nakon što je Italija suočena sa zapadanjem u dužničku krizu sličnu onoj u Grčkoj.

On je rekao da ljevičarske sudije vode višedecenijsku kampanju da ga uklone s vlasti i sruše demokratiju.

Berlusconi se trenutno vodi kao optuženi na pet suđenja, jedno od njih je zbog optužbi za plaćanje seksualnih usluga maloljetnoj prostitutki, a druga su zbog optužbi za prevaru i korupciju.