Svijet
0

Berlusconi odlazi u Sjedinjene Države na ugradnju pacemakera

FENA
Reuters
Reuters
Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi odlučio je da se podvrgne operaciji u Sjedinjenim Državama, saopćio je njegov bliski saradnik u jeku novinskih izvještaja da će oboljelom medijskom mogulu biti ugrađen pacemaker.

Navedene su riječi visokog savjetnika kako će Berlusconi otići u SAD na medicinske testove.

"Berlusconi je odlučio da se podvrgne operaciji u Americi", poručio je stranački vođa Sjeverne lige Umberto Bossi mitingu simpatizera u Milanu, ne imenujući bolnicu niti pominjući vrstu operacije.

Novinska agencija ANSA navela je riječi Berlusconijevog savjetnika Paola Bonaiutija da je Berlusconi u nedjelju doputovao u Sjedinjene Države "radi nekih medicinskih testova koji su planirani", prenosi AP.

Bonaiuti nije odgovarao na pozive kako bi dao komentar, ali je član Berlusconijevog kabineta potvrdio da su Bonaiutijeve izjave tačne.

Berlusconi se onesvjestio 26. novembra dok je držao govor svojoj stranci Forza Italija u Toskani i proveo je nekoliko dana u milanskoj bolnici radi testova. Njegovi savjetnici i ljekari okrivili su za onesvješćivanje nagli pad krvnog pritiska.

Glasine da 70-godišnji političar razmišlja o ugradnji implantata naglo su se pojačale u petak, kada su konzervativne italijanske dnmevne novine javile da on ide u SAD na ugradnju pacemakera.

Berlusconi je izjavio novinarima u subotu da će biti u Rimu u predstojećoj sedmici kako bi radio, ali nije direktno komentirao glasine.

Milanske dnevne novine Corriere della Sera javile su u nedjelju da je Berlusconi razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, svojim bliskim saveznikom, kako bi od njega dobio informacije o raznim bolnicama u Sjedinjenim Državama.