Svijet
0

Berlusconi objavio ime svoje nove stranke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnik opozicijskoga desnog centra Silvio Berlusconi objavio je u srijedu ime svoje nove stranke koja će se zvati Narod slobode (Popolo della liberta) i u koju je pozvao sve stranke dosadašnje koalicije zvane Kuća sloboda, a u koju će ući njegov dosadašnji pokret Naprijed Italijo.

Silvio Berlusconi je na televiziji TV slobode (TV della liberta) koju vodi poduzetnica i njegova štićenica Michela Vittoria Brambilla, objavio da su ime nove stranke izabrali sami birači desnog centra na posebnom referendumu sa 62 posto glasova, dok su ostali glasovi bili za ime Stranka slobode.

"Zadovoljan sam ovim izborom imena, jer mi smo pokret koji kreće iz baze i ide iznad starog koncepta stranke", rekao je Berlusconi, te naglasio kako se riječ "narod" izravno veže za Evropsku pučku stranku na koju "se pozivamo". Politički manifest nove stranke bit će jednak onome Evropske pučke stranke.

Prema ispitivanju javnog mnijenja, koje je naručio Berlusconi, nova bi stranka mogla dobiti 37,1 posto glasova, dok bi sadašnja Demokratska stranka koja je nastala spajanjem Demokratske ljevice Piera Fassina i Margherite Francesca Rutellija mogla dobiti 26 posto glasova.

"Ako bi se biralo po sadašnjem izbornom zakonu, desni centar bi dobio 57,3 posto glasova, a lijevi centar (premijera Romana Prodija) 42 posto glasova", smatra Berlusconi.

Berlusconijevi saveznici na desnom centru, čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini i čelnik Demokršćanske unije centra (UDC) Pierferdinando Casini, odbacili su mogućnost ukidanja svojih stranaka radi ulaska u novi pokret, jer smatraju da je riječ samo o promjeni imena, a ne i biti političkog djelovanja.

Obojica ocjenjuju, prenosi Hina, da Berlusconi nije napravio pravu analizu poraza na prošlim izborima, te da ne nudi ništa novo osim poklike o skorom padu Prodijeve vlade.