Svijet
0

Berlusconi: Nulta tolerancija prema Romima, ilegalnim imigrantima i kriminalcima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čelnik desnog centra Silvio Berlusconi, čiji je pokret Naprijed Italijo s Nacionalnim savezom Gianfranca Finija oformio novi izborni savez pod nazivom Stranka slobode (PDL), najavio je kao svoj program uz skore izbore "nultu toleranciju prema Romima, ilegalnim imigrantima i kriminalcima", objavljuju u ponedjeljak talijanska glasila.

"U prvih sto dana uvest ćemo nultu toleranciju prema Romima i ilegalnim imigrantima", izjavio je Berlusconi, uvjeren u svoju pobjedu na parlamentarnim izborima 13. aprila.

Ustvrdio je kako njegova Stranka sloboda, uz predizborni slogan "Ustani Italijo", već sada, prema istraživanju javnog mnijenja, ima 50 posto podrške biračkog tijela, dok Demokratska stranka Waltera Veltronija ima samo 26 posto.

Berlusconi je svjestan da je tzv. sitni kriminal porastao i da je sigurnost jedno od ključnih pitanja za Talijane. Osim toga u mnogim krađama po kućama ili džeparenjima sudjeluju i neki pripadnici romske zajednice, kao i ilegalni imigranti koji ne nalaze posao, pa Berlusconi najavljuje oštru borbu protiv tih pojava, uz određenu notu rasizma jer govori o "nultoj toleranciji prema Romima".

Od ostalih tačaka svoga programa Berlusconi ponovno najavljuje izgradnju mosta kopno - Sicilija preko Mesinskog kanala te privatizaciju gradskih službi. Osim Sjeverne lige, koja će ući u savez s Berlusconijevom Strankom slobode, još se ne zna koje će sve stranke biti u koaliciji desnog centra.

Berlusconi traži od čelnika malih stranaka, prenosi Hina, ulazak u njegovu stranku, ali za sada niko od njih ne želi odustati od izravnog sudjelovanja na izborima.