Svijet
0

Berlusconi napravio diplomatski gaf

FENA
Foto: DDP/AFP
Foto: DDP/AFP
Šefovi država i vlada NATO zemalja prešli su jutros preko pješačkog mosta na Rajni koji spaja Njemačku i Francusku, i tim simboličnim činom započeli drugi dan "rođendanskog" samita, povodom 60 godina postojanja sjevernoatlantske alijanse.

Oni su, predvođeni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, po veoma lijepom vremenu, iz idiličnog gradića Kehla na njemačkoj strani, pješice ''krenuli'' ka Francuskoj, gdje ih je s druge strane, na pješačkom mostu, simbolu spajanja Evrope, dočekao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, i poslije ceremonijalnog prijema i fotografiranja, delegacije su krenule ka Strasbourgu, gdje će biti radni dio samita.

Najviše medijske pažnje izazvao je dolazak američkog predsjednika Baracka Obame. Pažnju je izazvao i italijanski premijer Silvio Berlusconi zbog dugog telefonskog razgovora, pa su njemački komentatori, šaleći se s kim bi to tako važnim mogao da priča, konstatirali - sa ženom, ili komentirali da je to neodmjereno.

Berlusconi je, nakon što je izašao iz automobila, umjesto da priđe Merkelovoj, kao domaćinu susreta, okrenuo leđa i nastavio da razgovara mobilnim telefonom. Kako prenosi italijanska agencija ANSA, razgovor je potrajao veoma dugo, pa je Merkel pokazala vidno nezadovoljstvo, nakon čega je ušla u zgradu, ne sačekavši Berlusconija koji je nastavljao da razgovara.

Šefovi država ili vlada NATO zemalja će, kako se očekuje, danas raspravljati o budućnosti saveza, ali i situaciji na Balkanu i Afganistanu, odnosima s Rusijom i drugim temama. Lideri 28 NATO zemalja zasad nisu uspjeli da postignu dogovor oko izbora danskog šefa vlade Andersa Fogha Rasmussena za novog generalnog sekretara alijanse, jer se tome Turska odlučno protivi.

Prema navodima diplomata iz NATO zemalja, šefovi država ili vlada su se sinoć, na početku dvodnevnog, ''rođendanskog'' samita alijanse u Baden-Badenu, bezuspješno trudili oko dogovora o nasljedniku Jaapa de Hoopa Scheffera, kome ističe mandat.

Turski predsjednik Abdullah Gul je ostao pri svome stavu protiv Danca zbog ponašanja Rasmussena oko sporne karikature poslanika Muhammeda koju su 2006. godine objavili danski mediji, što je tada izazvalo burnu reakciju islamskog svijeta, prenio je Tanjug.

Za sigurnost šefova država ili vlada 28 zemalja i oko 3.500 hiljade učesnika brine najmanje 15.000 policajaca, oko 600 vojnika Bundeswehra, a na raspolaganju sigurnosnim snagama je i najsavremenija tehnika - od čuvenih ''avaksa'' za nadgledanje iz zraka, do kamera, detektora i najrazličitijih tehničkih uređaja za snimanje i opažanje. Ovaj skup svjetskih moćnika prate i demonstracije protivnika NATO-a i globalizacije, na kojima se očekuju hiljade onih koji se ne slažu s politikom NATO-a.