{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berlusconi najavljuje da "sada želi ući u povijest"

F
15.4.2008. u 16:35
0
0
Berlusconi najavljuje da "sada želi ući u povijest"
0
Berlusconi najavljuje da "sada želi ući u povijest"
Foto: AFP
Uvjerljivi pobjednik talijanskih parlamentarnih izbora Silvio Berlusconi u prvim je reakcijama za televizijske stanice izjavio kako sada želi ući u povijest kao državnik koji je promijenio svoju zemlju i napomenuo kako je današnji Berlusconi "mnogo drukčiji" od onog 2001. godine.
Današnji Berlusconi je "mnogo drukčiji od predsjednika vlade 2001. godine, jer već poznam sve i znam postaviti hijerarhiju za važne stvari koje treba učiniti. Ovaj put ću, više nego govoriti, raditi i neću se dati zaustaviti", najavio je novi-stari talijanski premijer.

"Želim ostati u povijesti svoje zemlje kao državnik koji ju je promijenio", povjerio je Berlusconi televiziji Sky svoj idući životni cilj.

Silvio Berlusconi, rođen 1936. godine u Milanu, u politiku je ušao devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon uspješne poslovne karijere građevinskog poduzetnika i medijskog magnata i jedan je od najbogatijih Talijana čije se bogatstvo procjenjuje na 12 milijardi dolara.

Na premijerski položaj prvi put je došao 1994. godine, ali je nakon kratkog mandata od osam mjeseci šest godina bio u opoziciji. Godine 2001. uvjerljivo je pobijedio na izborima obećavajući sveobuhvatne reforme koje su Italiji trebale osigurati novi gospodarski zamah. Na izborima 2006., međutim, vlast je morao prepustiti Romanu Prodiju.

Poslovnu i političku karijeru Silvija Berlusconija pratila su brojna proturječja, od korupcionaških afera do brojnih politički nekorektnih izjava. Ni u ovoj predizbornoj kampanji nisu izostale već uobičajene Berlusconijeve seksističke izjave, a najveća se prašina digla kada je rekao da su "žene desnice sigurno ljepše" od onih iz lijevih stranaka.

Govoreći o manjim strankama, Berlusconi se opet dotaknuo ljepote desničarki, upozorivši da mnogi glasaju za desnu stranku Destra jer ta stranka ima lijepu predsjednicu.

"Neki glasaju za Danielu Santache jer je lijepa i ne uviđaju da tako daju glasove nekom ko nije lijep: Walteru Veltroniju", rekao je Berlsuocni upozoravajući da manje desne stranke koje na izbore izlaze izvan njegove koalicije neće proći izborni prag.

Na jednom predizbornom skupu dio gledališta u kojem su sjedile njegove starije simpatizerke pozdravio je kao "sekciju za menopauzu" i pozvao žene da kuhaju za kandidate njegove stranke, što je popraćeno pljeskom, a ne negodovanjem.

Njegov sekstički istup nije mu zamjerila ni djevojka kojoj je u televizijskoj emisiji rekao kako je najbolji način da osigura svoju finansijsku budućnost da se uda za njegova sina. Iako je ta izjava izazvala bijes ljevice, djevojka je izjavila da će glasati za Berlusconija.

Žene su česta tema Berlusconijevih neformalnih istupa, kojima je u prošlosti često izazivao bračne probleme, ali i diplomatske incidente.

Prilikom svečane večere u januaru 2007. godine Mari Carfagni, atraktivnoj zastupnici njegove stranke Forza Italia, koja je sudjelovala i na izboru za Miss Italije, rekao je javno da bi je "odmah oženio da nije već u braku" i dodao: "S tobom bih išao bilo kamo."

Zbog tih izjava njegova supruga Veronica zatražila je javnu ispriku na naslovnici Berlusconiju nesklonog lista "La Repubblica". Berlusconi je oprost zatražio izjavom koju je prenijela njegova stranka i obećao da će "uvijek štiti Veronicino dostojanstvo".

Tokom rasprava o određivanju sjedišta Evropske agencije za sigurnost hrane 2005. godine, za koje su se nadmetale Finska i talijanski grad Parma, Berlusconi je u šali najavio da će u razgovoru o tom pitanju s finskom premijerkom morati "osvježiti svoje plejbojske vještine".

Prethodno je ustvrdio kako sjedište agencije mora biti u Parmi jer "Finci ne znaju što je šunka". Te su izjave izazvale kritike i u Italiji i u Finskoj, a finski ministar vanjskih poslova na razgovor je pozvao talijanskog veleposlanika u Helsinkiju.

Ističući prednosti ulaganja u Italiju, Berlusconi je jednom prilikom skupini "tradera" s Wall Streeta rekao kako Italija "ima najljepše tajnice na svijetu" što je izazvalo zajednički protest parlamentarnih zastupnica talijanske ljevice i desnice.

Prošlog ljeta Berlusconi je izazvao i bijes britanskih medija, rekavši za bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher da bi je se sjećao da je bila "bella gnocca", što je vulgaran izraz koji se u talijanskom jeziku koristi i za stidnicu i za atraktivnu ženu.

Seksističke izjave samo su dio spektra Berlusconijevih kontroverznih istupa u kojima je uspijevao uvrijediti kako političke protivnike, tako i homoseksualce, narode i vjere.

U izjavi za talijanski list "Il Mattino", prenosi Hina, Berlusconi je, objašnjavajući da samo on može ujediniti sve snage desnog centra", ustvrdio kako je on, "jednom riječju, nezamjenjiv".

U svakom slučaju može se očekivati da će Silvio Berlusconi, nakon ozbiljnog profesora Romana Prodija, politički život Italije i šire učiniti slikovitijim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: