Svijet
0

Berlusconi doputovao u Sankt Peterburg

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu uvečer je stigao u Sankt Peterburg gdje su ga dočekali ruski premijer Vladimir Putin i gradonačelnica Valentina Matvijenko.

Berlusconi će razgovarati o a saradnji Italije i Rusije u ekonomiji i energetici.

Putin je nakon dočeka na aerodromu izjavio da će u četvrtak, zajedno s talijanskim liderom, kao i s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom putem videolinka razgovarati o projektu plinovoda Južni tok, prenijela je talijanska agencija Ansa.

Talijanski i ruski premijer razmotrit će i saradnju u oblasti automobilske industrije dviju zemalja. "Večeras i sutra imat ćemo mogućnost da razmotrimo našu saradnju u oblasti automobilske industrije, kao i u sektoru proizvodnje poljoprivrednih strojeva", rekao je Putin.

Putin i Berlusconi će tokom privatnog susreta razmotriti i saradnju u oblasti energetike, izjavio je ranije u srijedu glasnogovornik ruske vlade Dmitrij Peskov. "Riječ je o privatnoj posjeti, ali njihov susret imat će i radni sadržaj. Bit će govora o saradnji u oblasti ekonomije i energetike", dodao je on.

Kako je prenijela ruska agencija Itar-Tass, Berlusconi, Putin i gradonačelnica Sankt Peterburga Valentina Matvijenko razgovarali su u srijedu uvečer i o zajedničkoj tvrtki za proizvodnju tramvaja za taj ruski grad.

"U Sankt Peterburgu 30 posto tramvaja treba biti zamijenjeno. Uz podršku dviju vlada, zajednički rusko-talijanski projekt ima dobre izglede da bude realiziran", rekla je Matvijenko.

Talijanski premijer boravit će u dači na jezeru Valdaj, gdje će ostati do petka kada se vraća u Italiju, prenijela je Ansa.