Konferencija OECD-a
0

Berlusconi citirao Mussolinija

FENA
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Silvio Berlusconi (Foto: Reuters)
Talijanski premijer Silvio Berlusconi citirao je fašističkog diktatora Benita Mussolinija kada se požalio da kao glavna osoba u Vladi uopće nema vlast.

"Kao premijer nikad nisam imao osjećaj da imam vlast", rekao je Silvio Berlusconi na konferenciji Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju (OECD) u Parizu.

"Kao biznismen s 56 hiljada zaposlenih ponekad sam imao osjećaj da mogu odlučivati i da imam kontrolu. Ali danas u ova demokratska vremena, ja svima služim i svako me može kritikovati, pa čak i uvrijediti", rekao je on.

Berlusconi, koji se često šali i otvoreno komentariše teme od seksa do religije i to na kontraverzan način, smatra da ako moć postoji, sigurno nije u rukama onih na čelu vlade, javio je Reuters.

"Usudit ću se citirati nekog koga se smatra diktatorom, velikim i slinim diktatorom, Benita Mussolinija. U njegovom dnevniku nedavno sam pročitao jednu frazu koja glasi: 'Kažu da imam vlast. To nije istina. Možda imaju moji stranački dužnosnici. Ali ja to ne znam. Sve što mogu napraviti je reći svom konju da ide lijevo ili desno. I moram biti zadovoljan s tim'", citirao je Berlusconi.

Njegove riječi su nasmijale šefove država i vlada okupljenih u Parizu, gdje su u svoje članstvo primali nekoliko novih zemalja.