Svijet
0

Berlin: Za nijekanje holokausta četiri mjeseca zatvora

FENA
Predsjednik ogranka ekstremno desne Nacionalno-demokratske stranke Njemačke (NPD) za saveznu pokrajinu Hessen, Marcel Woell osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora zbog nijekanja holokausta.

Sud u hessenskom gradu Freiedbergu optužio je 24-godišnjeg Woella da je na jednom sastanku Gradskog vijeća u martu ove godine tražio da se ukinu subvencije za izlete učenika u spomen muzeje koji tematiziraju nacionalsocijalistički teror i progon Židova. On je tom prigodom izjavio da se na tim izletima provodi "ispiranje mozga" u svezi s "navodnim nacističkim terorom".

Sudac Markus Bange je Woellove istupe nazvao "ciljanom provokacijom" Gradskog vijeća.

"To ne možemo nazvati ispadom jer je Woell politički dovoljno iskusan da zna kakve će reakcije izazvati njegove riječi", zaključio je Bange.

Woellovi odvjetnici Hans Otto Sieg i Dirk Waldschmidt tražili su oslobađanje od optužbe s obrazloženjem da Woell "nije htio nijekati postojanje holokausta" te da osim toga "nije nikakav politički profesionalac".

Waldschmidt, koji je ujedno i potpredsjednik hessenskog NPD-a, proces protiv svog klijenta nazvao je "lovom na vještice" s ciljem "ušutkivanja političkog protivnika".

Woell je već bio osuđivan zbog fizičkog nasilja i vrijeđanja državnih službenika.

Nijekanje holokausta u Njemačkoj potpada pod kažnjivo djelo širenja rasne i nacionalne mržnje za što je predviđena zatvorska kazna u trajanju od tri mjeseca do pet godina, prenosi Hina.