{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berlin: Rekordan broj iseljenih Nijemaca

F
FENA
30.10.2007. u 18:48
0
0
Berlin: Rekordan broj iseljenih Nijemaca
0
Berlin: Rekordan broj iseljenih Nijemaca
Sve više Nijemaca napušta svoju domovinu u potrazi za boljim životom tako da je u prošloj godini zabilježen najveći broj iseljenika od sredine pedesetih, proizlazi iz podataka koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku u Wiesbadenu.
"U 2006. godini 155.300 građana je iselilo iz Njemačke, što je najveći broj od 1954.", stoji u saopćenju Državnog zavoda za statistiku. Prosječna starost iseljenika je 32 godine, a na iseljavanje se odlučilo nešto više Nijemaca (56%) nego Njemica.

Iseljenička zemlja broj jedan za Nijemce je još uvijek Švicarska, iza koje slijede SAD i Austrija. U Švicarsku i Austriju pojačano se iseljavaju stanovnici onih dijelova Njemačke koji graniče s ovim zemljama, a razlozi su prije svega manji porezi i povoljnije plaće u nekim djelatnostima, posebice zdravstvu.

I dok u Švicarsku, ali i skandinavske zemlje zbog boljih plaća i uvjeta rada iseljavaju liječnici i stručno osoblje koje je i u Njemačkoj živjelo relativno dobro, u SAD, Australiju i Novi Zeland iseljavaju se građani sa slabijim primanjima ili bez zaposlenja.

Nijemci iznad 50 godina starosti najradije se iseljavaju u Španiju, gdje u nekim dijelovima Costa Brave i Mallorce već postoje naselja u kojima žive isključivo Nijemci.

Povijesno gledano Njemačka je s procijenjenih 10 miliona iseljenih osoba, od kojih je šest miliona tokom 19. i 20. stoljeća iselilo u SAD, zemlja s najvećim brojem emigranata.
U Bremerhavenu, otkuda je u 19. i 20. stoljeću polazio najveći broj brodova s iseljenicima, prenosi Hina, prošle godine je otvoren i Njemački iseljenički muzej kojem je jedna od zadaća senzibilizirati njemačko stanovništvo na probleme i potrebe migranata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: