Svijet
0

Berlin: Redoviti njemačko-francuski sastanak na vrhu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka i Francuska i dalje blisko surađuju na političkome i gospodarskom planu, a to se posebno odnosi na trenutna krizna svjetska žarišta poput Irana ili Kosova, saopćeno je nakon njemačko-francuskog sastanka na vrhu održanog u ponedjeljak u Berlinu.

"Naša dužnost je prevladati međusobne razlike i dogovoriti se o svim važnim pitanjima", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Sarkozy je dodao kako svijet i Evropa imaju koristi od njemačko-francuskog prijateljsva.

Dvoje državnika najavilo je povećanje pritiska na vladu u Teheranu kako bi Iran odustao od svoga atomskog programa.

"Gospodarski odnosi su dodatno smanjeni", rekla je Merkel te je dodala da se ograničenje najviše odnosi na smanjivanje opsega kredita za njemačke tvrtke koje posluju s Iranom.

"Njemačke banke trenutno ne posluju s Iranom", rekla je Merkel. Sarkozy je potvrdio da Francuska i Njemačka kada je Iran u pitanju, djeluju jedinstveno.

"Mi smo na istoj valnoj dužini", rekao je francuski predsjednik te dodao da je potrebno međunarodnu zajednicu, posebno Rusiju i Kinu, uvjeriti u opasnost od iranskoga atomskog programa.

Glavna tema njemačko-francuskog susreta na ministarskoj razini bila je integracija stranaca u društva dviju zemalja. Donesena je odluka o bliskoj suradnji u tome pitanju te je formirana radna skupina koju čine ministri unutarnjih i vanjskih poslova te pravosuđa.

"Naš je cilj zajednička integracijska politika kako u Francuskoj i Njemačkoj, tako i u cijeloj Evropskoj uniji", rekao je Sarkozy.

Merkel i Sarkozy su zaključili da je učenje jezika temelj integracije te su roditelje useljenike pozvali na intenzivnije uključivanje u obrazovanje svoje djece.

"Ne može se čekati da država nešto učini, nego treba i sam nešto poduzeti", rekla je Merkel a Sarkozy je dodao da useljenici nemaju samo prava nego i obveze u društvima u kojima žive.

Oboje su najavili pojačanu borbu protiv ilegalnog useljavanja. "Najveći neprijatelj integracije je ilegalno useljavanje", rekao je Sarkozy.

Merkel je najavila da će se zauzeti za to da se tokom afričko-evropskog samita početkom sljedećeg mjeseca "sve snage upregnu" u borbu protiv ilegalnog useljavanja.

Nakon izlaska iz jedne berlinske škole u kojoj su Merkel i Sarkozy razgovarali s učenicima stranog porijekla, dogodio se incident tokom kojeg je jedan 25-godišnjak njemačku kancelarku glasnim povicima optužio za uvođenje "policijske države". Izgrednik se pokušao približiti kancelarki Merkel i Sarkozyju, ali su ga u tome spriječili pripadnici kancelarkine osobne zaštite.

Tokom susreta ministarskog vijeća vlada Njemačke i Francuske u ponedjeljak, dvojica ministara vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Bernard Kouchner snimili su pjesmu s temom integracije djece stranaca.

Susreti na razini kabineta Njemačke i Francuske održavaju se od 2003. svakih pola godine naizmjenično u Francuskoj i Njemačkoj.