Svijet
0

Berlin pozvao Obamu na novi "Green Deal"

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier pozvao je u četvrtak buduću američku administraciju Baracka Obame na "tješnju saradnju" s Evropom u oblasti klimatske zaštite i na "novi Green Deal".

"Klimatske promjene su izazov koji ćemo uspjeti savladati zajedno ili ćemo zajedno izgubiti", izjavio je socijaldemokratski ministar na otvaranju međunarodne konferencije o klimi u Fribourgu, javio je AFP.

"Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama je svjestan globalne odgovornosti Amerike", dodao je on, ocijenivši da je smanjivanje emisije plina s učinkom staklenika "shvaćeno ozbiljno u predizbornom programu demokrata".

"Svijetu je potreban novi 'Green Deal'", kazao je on.

Na samitu G-8 u Heiligendammu, na sjeveru Njemačke, održanom u junu 2007. godine, njemačka kancelarka Angela Merkel je uspjela iščupati od SAD-a zvanično priznanje da postoje opasnosti od klimatskog zagrijavanja.

Sjedinjene Države su se toga ljeta pridružile principu da se za 50 posto smanji zagađivanje do 2050. godine na globalnom nivou.

Administracija dosadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha je odlučila da svom nasljedniku prepusti brigu da odluči o eventualnoj regulaciji emisije ugljičnog dioksida.