{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Berlin pozdravio ruski prijedlog kao konstruktivan

F
8.6.2007. u 14:20
0
0
Berlin pozdravio ruski prijedlog kao konstruktivan
0
Berlin pozdravio ruski prijedlog kao konstruktivan
Foto: AP
Njemačka je u petak ocijenila "pozitivnim i konstruktivnim znakom za dijalog" ruski prijedlog o korištenju azerbejdžanske radarske stanice za američki projekt proturaketnog štita.
Ovaj prijedlog, koji je u četvrtak iznio ruski predsjednik Vladimir Putin, "pozitivan je i konstruktivan znak za dijalog i on zaslužuje da se pažljivo razmotri", rekao je zamjenik glasnogovornika njemačkog ministarstva vanjskih poslova Jens Plotner. On je rekao da taj prijedlog treba dostaviti Vijeću Rusija - NATO.

"To je dobar prijedlog i vlada očekuje da to bude novi korak ka zajedničkom rješenju", dodao je on na brifingu u Berlinu.

Vladimir Putin je u četvrtak izazvao senzaciju predlažući svom američkom kolegi Georgeu W. Bushu da učestvuje u proturaketnom štitu koristeći instalacije u Azerbejdžanu radije nego da raspoređuje nove u Evropi.

Bush je ovaj prijedlog ocijenio "interesantnim", s ciljem da se smiri kriza koja je sve više podsjećala na "hladni rat".

Moskva je jako loše primila vijest o projektu SAD-a za proširenje proturaketnog štita na centralnu i istočnu Evropu, ocjenjujući da su direktno ugroženi njeni strateški interesi.

Azerbejdžan je u petak izrazio spremnost da pokrene pregovore s Rusijom i SAD-om o korištenju njegove radarske stanice u Gabali.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: