Svijet
0

Berlin: Počeo štrajk njemačkih strojovođa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sindikat njemačkih strojovođa (GDL) počeo je u srijedu u podne najveći štrajk u povijesti Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn) koji bi trebalo da traje do subote ujutro.

Štrajk je počeo obustavom rada strojovođa u teretnome željezničkom prometu a trebalo bi da u noći sa srijede na četvrtak bude proširen i na putnički međugradski i lokalni promet.

Očekuje se da će usprkos izvanrednim redovima vožnje, koje je uprava Njemačkih željeznica pripremila za taj štrajk, nastati haos u željezničkom prometu u Njemačkoj jer je broj strojovođa koji zbog statusa državnih službenika ne štrajkaju premali da bi osigurao relativno normalan promet.

Uoči vikenda očekuje se i haos u cestovnom prometu a iznajmljivači automobila bilježe rekordan broj rezervacija.

GDL je u utorak pozvao na štrajk nakon što je Deutsche Bahn odbio strojovođama izići u susret s ispunjenjem zahtjeva za 30-postotnim povećanjem plaća i zasebnim tarifnim ugovorom. Prosječna neto plaća strojovođa iznosi 1500 eura.

"Takvo stanje mora prestati", rekao je šef GDL-a Manfred Schell, koji je istodobno najavio mogućnost vremenski neograničenog štrajka od sljedeće sedmice.

Uprava Njemačkih željeznica poručila je kako neće dati da je ucjenjuje "manji broj" zaposlenika.

Predstavnici političkoga i gospodarskog života žestoko su kritizirali tvrdokorna stajališta sukobljenih strana. "Ovaj štrajk predstavlja veliki teret za pozitivan razvoj njemačkog gospodarstva", rekao je glasnogovornik vlade Thomas Steg.

Prema procjenama Udruge njemačkih industrijalaca (BDI), štrajk bi mogao prouzročiti štetu od 50 miliona eura dnevno. Od štrajka najviše trpe velike njemačke luke poput Hamburga ali i industrija, posebno automobilska koja je ovisna o vremenski preciznoj isporuci dijelova.

Promet dodatno otežava štrajk željezničara u susjednoj Francuskoj.

Tarifni sukob Deutsche Bahn i GDL-a, prenosi Hina, traje od sredine godine i već je više puta bio popraćen štrajkovima.