Svijet
0

Berlin: Održan sastanak predstavnika vlasti i muslimana

FENA
U Berlinu je u srijedu u organizaciji njemačke vlade održana Prva islamska konferencija koja označava početak više godina planiranog dijaloga između njemačkih vlasti i predstavnika muslimana koji žive u Njemačkoj.

"Njemačka vlada pridaje veliku važnost dijalogu s islamom i mislim da smo napravili dobar početak", rako je njemački ministar unutarnjih poslova i pokrovitelj današnjeg susreta Wolfgang Schaueble nakon trosatne konferencije.

Schaueble je naglasio da je sa stajališta integracijske politike, koja zauzima visoko mjesto na popisu prioriteta savezne vlade Angele Merkel, potrebna diskusija s 3,5 milijuna muslimana koliko ih živi u Njemačkoj.

"Ovaj dijalog neće samo poslužiti boljoj integraciji nego i borbi protiv rasizma, antisemitizma i ekstremizma", naglasio je Schaueble.

Tokom prvog od planirane serije susreta između predstavnika državnih institucija i predstavnika islamskih zajednica, rekao je Schaueble, čule su se i nesuglasice o pitanju punopravnog sudjelovanja muslimanskih djevojčica u školskoj nastavi, posebno tjelesnog odgoja, kao i o pitanju ko je zapravo mjerodavan da predstavlja njemačke muslimane u radu Islamske konferencije s obzirom na to da islamske udruge okupljaju svega 10 do 15 posto njemačkih muslimana.

"Razgovor je protekao u otvorenom i ne uvijek skladnom tonu i svakako da se nismo slagali u svim tačkama jer da smo se u svemu složili, onda bi to značilo da nismo bili posve iskreni", naglasio je Schaueble.

Njemački ministar unutarnjih poslova je međutim naglasio, osvrćući se na najnovije primjere neslaganja islamske zajednice s nekim zapadnjačkim životnim normama, da svako ko živi u Njemačkoj mora prihvaćati ovdašnja pravila.

"Svako ko živi u Njemačkoj mora prihvatiti i poštivati ustavne i pravne norme ovog društva i tu nema iznimaka", smatra Schaueble.

Ministar unutarnjih poslova Bavarske i jedan od predstavnika tvrde struje kada je u pitanju integracija stranaca koji žive u Njemačkoj Guenther Beckstein također je izrazio zadovoljstvo Prvom islamskom konferencijom.

"Ovo je prvi korak ka integraciji muslimana u njemački pravni sustav ali je pred nama još dug put", ustvrdio je Beckstein, prenosi Hina.

Glavni tajnik Središnjeg savjeta muslimana u Njemačkoj Aiman Mayzek pozdravio je pokretanje dijaloga između njemačkih vlasti i njemačkih muslimana ali je istodobno upozorio na previsoka očekivanja od konferencije.

"Mislim da ne treba očekivati čuda ali je dobro da jedna njemačka vlada nakon tolikih godina napokon i razgovara s nama a ne samo da o nama priča", zaključio je Meyzek.