Vijeće Evrope osudilo Njemačku
0

Berlin mora ukinuti hiruršku kastraciju osuđenika za silovanje

SRNA
Zatvor u Stuttgartu (Foto: AFP)
Zatvor u Stuttgartu (Foto: AFP)
Vijeće Evrope oštro je osudio Njemačku, jer se u njenim zatvorima osobe osuđene zbog seksualnih delikata i dalje podstiču na "dobrovoljnu" kastraciju kako bi se navodno primirile njihove nastrane seksualne strasti.

Odbor za sprečavanje mučenja pri Vijeću Evrope u svom izvještaju o stanju u kaznenim ustanovama traži od Njemačke da ukine dobrovoljne hirurške kastracije osuđenih za seksualne delikte. Zahvati takve vrste su "nakaženje, oni su nepovratni i nisu medicinski neophodni", piše u izvještaju objavljenom u Strasbourgu.

Austrijski član Odbora za sprečavanje mučenja Julija Kozma upozorava da je to "vrlo zastarjela metoda". 

"Već krajem šezdesetih godina 20. vijeka većina zemalja Evrope ukinula je tu metodu", navela je Kozma.

Ovaj odbor Vijeća Evrope je u izvještaju objavljenom 22. februara  prvo oštro napao Češku u kojoj je praksa kastracije takvih zatvorenika vrlo raširena, ali je Vlada Češke  tada upozorila da i u Njemačkoj postoji mogućnost dobrovoljne kastracije. 

Odbor je onda pronašao dva slučaja kastracije zatvorenika  u 2010. godini u Njemačkoj.    Prema procjenama, u ovoj zemlji provodi se oko pet kastracija godišnje i time je Njemačka među rijetkim zemljama koja predviđa takvu mjeru za osuđenike.

Berlin je  pojasnio  da kastracija nipošto nije oblik kažnjavanja osuđenih. Zakon koji omogućava takvu metodu je iz 1969. i kastracija je zabranjena kažnjenicima mlađim od 25 godina. Uopšte, osobe koje žele biti kastrirane mogu  biti podvrgnute takvom zahvatu  "samo ako je ta metoda medicinski smislena, npr. za olakšavanje tegoba u teškim bolestima, duševnim smetnjama ili patnjama koje su povezane s nenormalnim polnim nagonom pogođenih", navodi se u stavu njemačke vlade.
Međutim,  osuđenici za seksualne zločine kao što je silovanje, posebno ako su već  drugi put osuđeni za isto krivično djelo,  vrlo dobro znaju da  im "dobrovoljna" kastracija uveliko može pomoći za prijevremeno puštanje iz zatvora - prenosi "Dojče vele".

Julija Kozma  upozorava da  problem, prije svega, leži u glavama, a ne u polnim organima ljudi. "Zato radije predlažemo psihijatrijski ili psihološki tretman za takve osuđenike gdje se problem možda može riješiti i korišćenjem određenih medikamenata", navodi Kozma.

S druge strane,  svejedno je da li se koristi skalpel ili hemija - ako je cilj potpuna kastracija. Na primjer u Poljskoj su od 2009. sudovi čak obavezni da pedofile upute na hemijsku kastraciju. Odbor Vijeća Evrope je svjestan da ima i novih težnji povratku u Srednji vijek - i da gotovo nema šansi da se na nivou čitave Evrope postignu isti standardi, zaključuje Kozma.