Svijet
0

Berlin: Mjedvedjev za rusko-evropsku sigurnosnu politiku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Ruske Federacije je na kraju posjeta Njemačkoj izrazio želju za pojačanim uključenjem svoje zemlje u sigurnosna pitanja Evrope te potrebom donošenja zajedničkog evropskog sigurnosnog ugovora, javljaju njemački mediji u petak.

"Niko u Europi ne želi rat i mislim da bi stoga ovakav ugovor imao izgleda na uspjeh", rekao je Mjedvedjev obraćajući se sudionicima skupa u Njemačkom društvu za vanjsku politiku u četvrtak navečer.

Mjedvedjev je rekao da njegova zemlja izlazi iz "samoizolacije" te da je izgradila sistem koji je "kompatibilan s Evropom".

Mjedvedjev je naglasio potrebu donošenja sporazuma o sigurnosnim strukturama u Evropi u koju bi bila uključena i Ruska Federacija. On je istodobno upozorio na opasnost proširenja NATO saveza na zemlje evropskog istoka.

"Ne vjerujem da bi došlo do konfrontacija, ali cijena bi mogla biti visoka", upozorio je Mjedvedjev.

Mjedvedjev se prije toga sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i u razgovoru je ocijenjeno da su njemačko-ruski odnosi dobri, ali da ih je potrebno produbiti. Mjedvedjev se u toku dana sastao i s njemačkim predsjednikom Horstom Koehlerom i ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom.

Njemački mediji su, slično kao i ruski, prvi posjet novog ruskog predsjednika Njemačkoj ocijenili vrlo pozitivno te su ustvrdili da se "stvari kreću prema naprijed".

Odnosi između Njemačke i Ruske Federacije su, prenosi Hina, nakon razdoblja u kojem su odnosi uglavnom stajali u znaku osobnog prijateljstva bivšeg ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, dolaskom Angele Merkel na vlast blago zahladili.

Angela Merkel je uoči dolaska Mjedvedjeva naglasila da joj je izgradnja dobrih odnosa s Ruskom Federacijom jedan od prioriteta.