Zbog rada IDC-a
0

Berlin: Mirsad Tokača dobitnik nagrade Fondacije Schwarzkopf

FENA
Mirsad Tokača
Mirsad Tokača
Predsjedniku Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsadu Tokači u srijedu je u Berlinu uručena nagrada koju dodjeljuje Schwarzkopf Fondacija mlade Evrope iz Berlina.

Nagradu predsjedniku IDC-a je uručio Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Osim Mirsada Tokače, nagradu su dobile i Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, i Vesna Tešelić, predsjednica Udruge documenta iz Zagreba.

Ovo je šesta dodjela spomenute nagrade, a dosadašnji njeni dobitnici su - Carla del Ponte, glavna tužiteljica Tribunala za bivšu Jugoslaviju (1999.-2007.), Navid Kermani, njemačko-iranski intelektualac i autor, Dieter Kosslick, direktor BERLINALE međunarodnog filmskog festivala, Aliaksandar Lahvinets, opozionist i akademik u Bjelorusiji i Alexander Stubb, ministar vanjskih poslova Finske, OSCE-predsjednik u 2008.

Intervjuirano je više od 200.000 mladih, radi nominovanja osobe u javnom životu koja na poseban način doprinosi u hrabrenju evropskog razumijevanja i kooperacije, ali koja isto tako oblikuje evropsku mirnu i odgovornu ulogu u svijetu.

Jedan od razloga za žiri da donese ovu odluku jeste i rad IDC-a koji je presudan za mirnu i stabilnu budućnost na zapadnom Balkanu.

Posebno je značajana iskrena borba za mirno i održivo zalaganje za tranzicionu pravdu, a kroz traganje i govorenje istine, saopćeno je iz IDC-a.