Svijet
0

Berlin: Leš ruske umjetnice nađen u kanalu

FENA
Berlinska riječna policija saopćila je u petak da je iz vode izvadila "najvjerovatnije" leš ruske umjetnice Ane Mihalčuk koja je prije tri sedmice nestala u glavnom gradu Njemačke i koja je "očigledno počinila samoubistvo".

Tijelo 52-godišnje žene je nađeno u jednom riječnom kanalu blizu mosta Muehlendamm u centru Berlina, saopćila je policija.

Umjetnica i supruga filozofa Mihaila Riklina, koji je kritizirao Kremlj, "očigledno je izvršila samoubistvo", saopćila je policija i naglasila da "nijedan element ne omogućava da se zaključi kako je Mihalčuk bila žrtva zločina".

Istražitelji se nadaju da će autopsija rasvijetliti ovaj slučaj.

Prema rezultatima istrage, "razlozi za nestanak bi mogli biti osobne naravi", saopćila je policija koja isključuje "političku motivaciju".

Žena je napustila stan u kvartu Charlottenburg u zapadnom Berlinu dva dana pred Uskrs i više se nije vratila. Njen suprug, koji je istog dana prijavio njen nestanak, kazao je istražiteljima da je Ana Mihalčuk bolovala od depresije.

Poznatoj u Rusiji pod imenom Ana Alčuk, Ani Mihalčuk se sudilo u njenoj zemlji za "poticanje na nacionalnu i vjersku mržnju" u martu 2005. godine jer je učestvovala na izložbi moderne umjetnosti s fotomontažom gole žene ne križu. Oslobođena je krivice.