Svijet
0

Berlin kritikuje američku vojnu pomoć zemljama Zaljeva

FENA
Berlin
Berlin
Zvaničnik njemačke vlade Karsten Voigt kritikovao je u utorak objavu Washingtona o vojnoj pomoći Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim zemljama, smatrajući te isporuke oružja "kontradiktornim" s promoviranjem demokratije.

Odluka o isporuci oružja Saudijskoj Arabiji, "zemlji koja je sve osim demokratska", u kontradiktornosti je s "retorikom" Washingtona, kojem je glavni politički cilj da promovira demokratiju na Bliskom Istoku, naglasio je koordinator njemačke vlade za odnose sa SAD Karsten Voigt, u intervjuu za radio Deutschlandfunk.

"Prije nekoliko mjeseci, kada sam išao u Washington, rekli su mi da je glavni problem za sigurnost Amerikanaca u regionu nedostatak demokratije... A sada, oni isporučuju oružje zemljama poput Saudijske Arabije koje su sve drugo osim demokratske" rekao je on.

"Mogu zamisliti da neki u Njemačkoj, u Evropi, pa čak i u SAD, vide u tome kontradiktornost između jučerašnje retorike vezano za slobodu i današnje prakse koja se sastoji u opremanju nedemokratskih režima s teškim naoružanjem", dodao je Voigt.

Osim toga, "sumnjam da će ta odluka Washingtona biti zaista tako prilagođena da ograniči uticaj Irana u regionu", kritički se osvrnuo Voigt.