Svijet
0

Berlin: Katolička crkva objavila izvještaj o prisilnim radnicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Katolička crkva predstavila je u Mainzu publikaciju "Prisilni rad i Katolička crkva 1939.-1945." koja sadrži do sada najopširniju dokumentaciju o tome povijesnom poglavlju Katoličke crkve u Njemačkoj.

"Ovo znanstveno djelo, koje obrađuje zaboravljeno povijesno poglavlje Katoličke crkve, ne treba shvatiti kao tačku na i, nego kao doprinos na putu ka konačnom pomirenju", rekao je prigodom predstavljanja publikacije bivši predsjednik Njemačke biskupske konferencije i biskup Mainza Karl Lehmann.

Lehmann je istodobno upozorio da se Crkva i u budućnosti mora suočavati s "povijesnim teretom" zapošljavanja radnika na prisilnu radu u vrijeme tzv. Trećeg rajha.

"Činjenica da je Katolička crkva zapošljavala prisilne radnike povijesni je teret s kojim će se naša crkva suočavati i u budućnosti", rekao je.

Kardinal Lehmann, koji je u februaru iz zdravstvenih razloga dao ostavku na položaj predsjednika Njemačke biskupske konferencije, upozorio je i na činjenicu da se Katolička crkva u Njemačkoj tek nakon 2000., i to nakon televizijske emisije o zloupotrebi prisilnih radnika, ozbiljnije pozabavila tom temom.

"Bili smo slijepi na jedno oko", rekao je Lehmann, navodeći da je broj prisilnih radnika koje je zapošljavala Katolička crkva u Njemačkoj bio "razmjerno malen", ali da je ipak "velik teret".

Katolička crkva je od 1939. do 1945. zapošljavala oko 5000 prisilnih radnika i oko 1000 ratnih zarobljenika mahom iz Poljske i tadašnjeg Sovjetskog saveza i uglavnom su radili na poljoprivrednim i šumskim dobrima.

Njemačka Katolička crkva, prenosi Hina, za oko 500 preživjelih radnika do sada je platila odštetu od 1,5 miliona eura.