|

Berlin: Još godinu dana vojnog prisustva u Afganistanu

Berlin: Još godinu dana vojnog prisustva u Afganistanu
0
F
FENA
7.11.2007. u 14:03
0
komentara
0

dijeljenja
Berlin: Još godinu dana vojnog prisustva u Afganistanu Foto: AFP
Njemačka vlada je odlučila u srijedu da za još godinu dana produži svoje sudjelovanje u međunarodnoj operaciji borbe protiv terorizma "Trajna sloboda", naročito na Afričkom rogu, u Sredozemlju i u Afganistanu.
Makismalan broj raspoloživih vojnika za ovu operaciju bit će smanjen sa 1800 na 1400. Bundestag, donji dom njemačkog parlamenta, u četvrtak će raspravljati o produženju njemačkog sudjelovanja u ovoj operaciji pod američkom komandom. O zakonu će se glasati 15. novembra.

Njemačko sudjelovanje u "Trajnoj slobodi", koje košta 45 miliona eura godišnje, sporno je jer veliki broj parlamentaraca smatra da u borbama protiv talibana u Afganistanu bude puno civilnih žrtava.

Oko 300 vojnika Bundeswehra učestvuju trenutno u misiji u Afganistanu, ali oni ne sudjeluju u borbama.

Od februara 2002. godine oko 250 njemačkih mornara mobilizirano je za operacije nadgledanja oko Afričkog roga. Pedesetak vojnika je angažirano u NATO-ovoj operaciji "Trajna sloboda" kako bi osiguralo pomorski saobraćaj po Sredozemnom moru.

U okviru operacije "Trajna sloboda" mandat je predvidio mogućnost da se pošalje stotinu pipadnika elitnih jedinica u Afganistan, u slučaju potrebe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.