Novi pogledi
0

Berlin i London ne vjeruju u tvrdnje Ankare o tome ko je stajao iza državnog udara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka obavještajna služba (BND), ali i Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, u proteklim danima su izarzili sumnju u tvrdnje zvanične Ankare ko stoji iza državnog udara u Turskoj.

Nakon što je šef njemačke obavještajne službe (BND) saopćio da smatra neuvjerljivim informacije koje im je dostavila Vlada Turske o umiješanosti Fethullaha Gulena u prošlogodišnji pokušaj državnog udara u Turskoj, oglasila se i posebna komisija Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije koja je objavila izvještaj u kojem stoji kako ni oni ne raspolažu informacijama koje bi ukazale na umiješanost Gulena u taj krvavi događaj.

"Postoje dokazi koji ukazuju na to da su pojedini gulenisti bili uključeni, no dokazi koji trebaju ukazivati na uključenost cijele organizacije ili vođstva uglavnom su smješni ili nebitni, ponekad zasnovani na priznanjima učesnika ili dojavama. U momentu objavljivanja ovog izvještaja, devet mjeseci nakon pokušaja puča, ni britanska ni turska vlada ne mogu se pozvati ni na jednu sudsku odluku kojom se neka osoba proglašava krivom za organizovanje puča ili učestvovanje u njemu", stoji između ostalog u opširnom izvještaju o aktuelnim odnosima između Turske i Velike Britanije.

Po pitanju optužbi koje stižu od zvanične Ankare vezano za julski pokušaj puča, za sada ni zvanični Washington ne poduzima nikakve korake, iako je iz Ankare u američko Ministarstvo pravde stiglo osamdeset paketa pisanih materijala koji trebaju biti dokaz dovoljan za isporučivanje Gulena koji od 1999. godine živi u jugozapadnoj Pensilvaniji.