Svijet
0

Berlin: Bez potvrde ubistva dvojice Nijemaca u Afganistanu

FENA
Berlin
Berlin
Ministarstvo inostranih poslova Njemačke nije, za sada, moglo da potvrdi pogubljenje dvojice njemačkih inžinjera, otetih prije tri dana u Afganistanu, ali je kancelar Angela Merkel, kako javljaju u subotu mediji, zbog tih dramatičnih vijesti otkazala ranije planirani ljetnji intervju televiziji ARD.

''Mi smo vijesti o ubistvu primili veoma ozbiljno. Do sada nemamo nikakvih potvrda iz nezavisnih izvora o ubistvu”, rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Merin Jeger u subotu u Berlinu, gdje je Krizni štab Ministarstva inostranih poslova u stalnom kontaktu s afganistanskom vladom.

Ukoliko se potvrdi kao tačno, javio je Tanjugov dopisnik iz Berlina, ovo bi bilo prvo ubistvo Njemaca u Afganistanu od pada režima talibana krajem 2001.

Njemačka novinska agencija DPA je, pozivajući se na izjavu portparola talibana Kari Jusuf Ahmadija, javila da su mudžahedini ubili dvojicu njemačkih talaca.

Ahmadi je prethodno upozorio da će 18 Južnokorejaca i dvojica Njemaca, koje su oteli talibani, biti ubijeni ukoliko dvije zemlje do 12 sati po lokalnom vremenu (9.30 sati po srednjoevropskom) ne povuku vojnike iz Afganistana.

Njemačka u Afganistanu ima značajan vojni kontigent od blizu 3.000 vojnika.

Merkel je u subotu u izjavi za jedan list iz Pasaua rekla kako afganistanski narod ne smije biti ostavljen u nevolji i da će se ona založiti za produžetak mandata Bundesvera na Hindukussu.

Odlazeći predsjednik vlade Bavarske Edmund Štojber se takođe izjasnio protiv povlačenja Bundesvera iz Afganistana, naglasivši da bi to bio jedan težak udarac za NATO.

U međuvremenu u Afganistanu vlada velika konfuzija ne samo u pogledu sudbine njemačkih i južnokorejskih talaca, već i broja otetih.

Afganistansko Ministarstvo spoljnih poslova saopćilo je da nije tačna tvrdnja navodnog predstavnika talibana u subotu kako su pobunjenici ubili dvojicu njemačkih talaca.

Predstavnik za štampu Ministarstva Sultan Ahmad Bahin kazao je u Kabulu kako je jedan od dvojice talaca otetih u južnon Afganistanu umro od srčanog udara, a da je drugi još uvijek živ.

Bahin je dodao kako se afganistanske vlasti nadaju da će drugi talac biti uskoro oslobođen, i za to ulaže sve svoje moći.

Američka novinska agencije AP je, pak, navela, kako je navodni predstavnik talibana rekao da pobunjenici žele da zamjene 22 južnokorejska taoca za 22 talibana u afganistanskim zatvorima.

Reauters je, pak, prenjeo da je portparol talibana saopćio da rok za oslobađanje južnokorejskih talaca ističe u nedelje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

U Kabulu je takođe saopćeno da predstavnici južnokorejske vlade planiraju da posjete Afganistan radi razgovora sa talibanima, prenjela je britanska novinska agencija.

Zvaničnik južnokorejske ambasade u Kabulu je saopćio da se očekuje da će delegacija iz Seula doći u nedelju i razgovarati sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaiem, kao i talibanima u pokušaju da postignu "razumjevanje za oslobađanje južnokorejskih hrišćana".