Svijet
0

Berlin: Akcija protiv utajivača poreza uspješna

FENA
Dosad najveća akcija uperena protiv utajivača poreza u Njemačkoj rezultirala je pokretanjem istraga u 150 slučajeva i mnogobrojnim samoinicijativnim prijavama kao i ubiranjam 28 miliona eura utajenog poreza, saopćilo je u utorak nadležno državno odvjetništvo u Bochumu.

"Utajivači poreza su dosad samoinicijativno uplatili gotovo 30 miliona eura utajenog poreza a u najskorije vrijeme očekujem daljnje uplate. Akcija se pokazala uspješnom", rekao je nadležni viši državni tužitelj Hans-Ulrich Krueck. Govoreći o dosadašnjoj akciji protiv osoba koje su preko zaklada u Lihtenštajnu od njemačkih poreznih vlasti skrivale sredstva na koja je trebalo platiti porez, državni tužitelj je rekao da je od 150 poznatih slučajeva dosad obrađen 91.

"Na dosad otkrivenim tajnim računima u Lihtenštajnu pohranjeno je više od 200 miliona eura na koje nije plaćen porez", rekao je Krueck te dodao da su dosad pokrenute istrage samo "prvi val".

Kako je saopćeno, njemačke vlasti vode istragu i protiv djelatnika "nekoliko vodećih" njemačkih banaka zbog sumnje u počinjeno kažnjivo djelo pomoći pri utaji poreza. Porezni utajivači su naime, uz znanje njemačkih banaka, visoke svote prebacile u mnogobrojne lihtenštajnske banke.

Najviše istraga vodi se u njemačkim financijskim središtima Frankfurtu, Muenchenu, Hamburgu te saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Najveća akcija otkrivanja poreznih utajivača u njemačkoj povijesti započela je pretragom stana donedavnog šefa Njemačke pošte Klausa Zumwinkela. Njemački istražitelji su do podataka došli putem CD-a koji je jedan bivši djelatnik lihtenštajnske banke LGT za 4,2 miliona eura prodao Njemačkoj obavještajnoj službi (BND), javila je Hina.

Utaja poreza preko zaklada u Lihtenštajnu bila je i tema razgovora za vrijeme prošlotjednog posjeta lihtenštajnskog premijera Otmara Hasslera Njemačkoj. Tom prilikom njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na potrebu usklađivanja zakona o bankarskom poslovanju unutar Evrope.