Svijet
0

Beriša: "Albanska nacionalna armija" sastavljena je od grupe pustolova

FENA
Albanski premijer Salji Beriša izjavio je sinoć u Tirani kako je Albanska nacionalna armija (ANA) "iz sjenke" sastavljena od "bande pustolova, koja nema ništa zajedničko sa Albancima sa Kosova i iz Albanije", prenose srbijanski mediji.

Premijer Beriša je rekao lokalnoj televiziji "Klan" da "ta armija iz sjenke" nema nikakvu vrijednost, šansu niti podršku na Kosovu ili u Albaniji, javila je albanska nacionalna novinska agencija ATA.

Beriša je ukazao da su građani Kosova mnogo puta dokazali, glasanjem i prolivanjem krvi da su opredijeljeni za njihovu nezavisnost.

Radio-televizija Kosovo je 3. oktobra objavila reportažu u kojoj se vidi desetak naoružanih i maskiranih osoba, u crnim uniformama sa oznakama AKSH (ANA), koje je "nezavisni novinar" snimio kod Merdara, u blizini administrativne granice centralne Srbije i Kosova

Jedan od maskiranih muškaraca, koji se predstavio kao komandant jedinice ANA, rekao je da oni imaju povjerenja u međunarodne Kosovske snage (Kfor), ali da su, suočeni s verbalnim i konkretnim prijetnjama o povratku srpskih snaga u pokrajinu, "prinuđeni da se vojno organiziraju".

Pema izjavi jedne od neidentificiranih osoba, njihov cilj je da ne dozvole povratak srpskih vojnih i policijskih snaga na Kosovo.

Portparol Fronta nacionalnog ujedinjenja Albanaca (FNUA), u okviru kojeg djeluje ANA kao naoružana formacija, Gafur Adilji, rekao je u četvrtak u Tirani da naoružane osobe koje su se pojavile sa oznakama ANA nisu lopovi, niti bande lopova, već "regularna jedinica koja djeluje kao protivodgovor srpskim paramilitarnim jedinicama".