Svijet
0

Beogradu različite diplomatske poruke o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbijanski dužnosnici u srijedu su u Beogradu dobili različite poruke od stranih diplomata o rješavanju problema Kosova, od toga da je vrijeme pregovora o tome prošlo - od ministrice vanjskih poslova Austrije Ursule Plassnik, do toga da će se Kina protiviti nametanju rješenja za Kosovo, koju im je prenio potpredsjednik kineske Vlade Hui Liangu.

"Vrijeme za taktičko manevriranje je isteklo. Potrebna nam je jasnoća. Stav Austrije je nepromijenjen i posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari uživa puno povjerenje. Nije bilo nikakvih tajnih pregovora o novoj inicijativi za rješenje statusa Kosova. Nije postojao nikakav pokušaj podrivanja onog rješenja koje je već predloženo", kazala je Plassnik, koja je u srijedu u Beogradu sudjelovala na ministarskoj konferenciji Procesa suradnje u Podunavlju, te se sastala s državnim vrhom Srbije.

S druge strane, potpredsjednik kineske Vlade Hui Liangu koji se u srijedu u Beogradu sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavm Koštunicom, kako je priopćeno iz njihovih ureda, istaknuo je da se rješenje budućeg statusa Kosova mora naći kroz pregovore Beograda i Prištine.

"Hui Liangu je kazao da se Kina protivi nametanju rješenja za Kosovo, kao i postavljanju vremenskih rokova za nalaženje rješenja i ukazao da se kroz pregovore dviju strana, Beograda i Prištine, mora naći sporazumno rješenje za Kosovo", navodi se u priopćenju iz ureda premijera Koštunice.

Na konferenciji Procesa suradnje u Podunavlju, srbijanski predsjednik Tadić kazao je novinarima da proces određivanja budućeg statusa Kosova mora istodobno štititi teritorijalni integritet Srbije i zadovoljiti potreba stanovnika Kosova.

"Kad kažem da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, to znači i da Srbija nikad neće odustati od Europe", kazao je Tadić.

O Kosovu će se u Beogradu govoriti i u četvrtak, kad će se s državnim vrhom Srbije sastati i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Vuk Drašković rekao je novinarima na ministarskoj konferenciji o Dunavu da su "zemlje koje podržavaju Ahtisaarijev plan u velikoj diplomatskoj ofenzivi, koristeći razne metode svoje moći da osiguraju šesti glas među nestalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a" za predloženu nadziranu neovisnost Kosova, kako to predlaže Ahtisaarijev plan.

"Od deset nestalnih članica Vijeća sigurnosti potrebno je najmanje šest glasova 'za' da bi nova rezolucija prošla. U ovom trenutku šestog glasa nema na vidiku", kazao je Drašković. On je ponovio stav službenog Beograda da je Ahtisaarijev plan za Srbiju neprihvatljiv te da proces rješavanja statusa Kosova treba nastaviti novim pregovorima.